Дела за стотици милиони, които сме завели, ще отидат във

...
Дела за стотици милиони, които сме завели, ще отидат във
Коментари Харесай

Пламен Георгиев: Дела за стотици милиони ще отидат във фризера

Дела за стотици милиони, които сме завели, ще отидат във фризера. С крачката, която направи българският законодател, че в случай че съдът по наказателното дело ги оправдае, не можем да им отнемем нелегално добитото имущество. Така действително страната споделя, че амнистира за нелегално добито имущество отсега нататък. Това съобщи Пламен Георгиев, ръководител на КПКОНПИ, в предаването " Офанзива с Любо Огнянов " по Канал 3.

Думите му са във връзка тълкувателно решение на Общото заседание на Гражданската гилдия на Върховен касационен съд от петък. Лично ръководителят на ВКС Лозан Панов е водел Общото заседание на Гражданската гилдия на Върховен касационен съд, на което е признато решението, блокиращо каузи, заведени по иск на антикорупционния орган КПКОНПИ. Това идва в миг, когато самият Панов е проверяван от КПКОНПИ поради открити при цялостна данъчна проверка несъответствия в приходите му в размер на повече от 100 000 лева

По думите на Пламен Георгиев нелегално добитото имущество си остава нелегално, " тъй като няма източници за такова имущество ". " Бяхме похвалени, тъй като имаме работещ механизъм, в този момент едно лице може да бъде целесъобразно, тъй като не са събрани доказателства.

" Много мощен акт беше, че в случай че нямаш доказателства за добитото имущество, само че в този момент още веднъж се връща водещата роля на наказателното произвеждане ", обясни последствията от тълкувателното решение Пламен Георгиев.

Той добави, че " тълкувателните решения са наложителни за всички органи, които издават административни актове, решения, наложителни за безусловно всеки орган в тази страна, те няма по какъв начин да бъдат атакувани - разясня следствията, не мога да разясня самото решение ".

Според него с този акт в този момент мощно се обезсилва работата по над 300 каузи. Пламен Георгиев посочи, че чисто юридически няма спор на ползи във обстоятелството, че Лозан Панов е излязъл с позицията във връзка с КПКОНПИ. " Конфликт на ползи няма чисто законодателно в това, различен е въпросът от морална позиция, тъй като г-н Лозан Панов излезе с позиция против нашата комисия. По-скоро казусът е честен, само че в случай, че ние го ревизираме, че той излезе с позиция, че няма да се яви пред нашата комисия, може би не беше редно да ръководи тази комисия ", уточни Пламен Георгиев, който удостовери, че Лозан Панов води дело против КПКОНПИ.

" Да, той води дело за наложена санкция. Глобата му бе наложена от някогашната дирекция към Сметната палата, тъй като не си подаде декларация към Сметната палата. На първа инстанция съдът постанови, че санкцията е законосъобразна и той в този момент апелира ", обясни ръководителят на КПКОНПИ.

" Тепърва ще създадем разбор, решението е взето в петък. Всички каузи, които към този момент са прекъснати или има оправдателни присъди, само че тук приказваме за още 300 дело, които евентуално ще бъдат спрени от нас, каузи за стотици милиони, може би за повече от милиард, които въз основа на това тълкувателно решение, ще бъдат замразени ", уточни Пламен Георгиев, който добави: " Отговорете си дали към този момент можем да работим дейно ".

Той е безапелационен, че с горното тълкувателно решение още веднъж ще бъде отворена глава в европейския мониторинг на страната ни. " Това ще стане, една от главите за европейския отчет бе тази - че България има ефикасен механизъм. Не единствено я отваряме още веднъж, само че се връщаме първоначално, към този момент нямаме ефикасна система за лишаване на нелегално добито имущество ", сподели Пламен Георгиев.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР