Декларация от името на парламентарната група на “БСП за България“Уважаеми

...
Декларация от името на парламентарната група на “БСП за България“Уважаеми
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Има шанс в третия мандат на разума

Декларация от името на парламентарната група на “БСП за България “

Уважаеми дами и господа, народни представители,

Скъпи български жители,

Нека да ни е честита новата 2023-а година. Дано да донесе мир, здраве, сигурност и успокоение в българските фамилии. Да даде непоклатимост и на страната. Но с цел да се случат тези неща, доста зависи и от нас – хората в тази зала през днешния ден.

За нас от “БСП за България “ има шест значими неща, в които ще вложим доста старания да се случат.

Първо – да подсигуряваме политическа непоклатимост, посредством сформиране на постоянно държавно управление. Очевидно всички гледаме към този момент към третия мандат и там е последният късмет за това. Ние бихме го нарекли мандат на разсъдъка, стига страсти. Нека с разсъдък, само че без неприемливи взаимни отстъпки, без подмолни сделки, намерено да се опитаме да сложим завършек на политическата неустойчивост.

Второ – дано това да е стъпка към стабилизирането на парламентарната република. За следващ път обръщаме внимание от трибуната – парламентарната република е в заплаха. Имаме пълзяща и овладяваща страната еднолична власт, която се движи по ръба на Конституцията. Ние сме за парламентарната народна власт и до дъно ще се борим за тази форма на ръководство.

Трето – ще се спра съответно на предпочитаните за нас браншове и на съответните закони, които считаме, че този парламент би трябвало да одобри, колкото и да е дълъг животът му. Постоянното подстрекателство за политическа неустойчивост и за неспособност на политиците и партиите да създадат държавно управление, основава чувство, че ние тук не би трябвало да вършим нищо – просто да чакаме покорно края на Народното събрание и да отиваме на избори. Не – ние не считаме по този начин. Каквото и когато и да се случи, с държавно управление или без, ние би трябвало да свършим избрана работа.

За нас най-важни са – обучение, просвета и просвета, опазване на здравето, обществена политика, която да е ангажирана с инфлация, цени, неравенства, беднотия и с акцент младежи – деца, майчинство и фамилии. За да има средства за тази политика, би трябвало да има работеща стопанска система. Ще очертая целите на “БСП за България “, които не са единствено думи – това, което в този момент ще кажа са към този момент закони, които стоят на бюрата на народните представители.

Първо, образованието, извънредно време е да наблегнем на качеството на образованието и на учебниците. На тяхното наличие и връзката им с стопанската система, и да преосмислим правилото, че парите следват ученика. Доказа се, че той не работи за образовани деца. 1% от Брутният вътрешен продукт да се влага в просвета.

Второ, опазването на здравето, здравно обезпечените хора да не доплащат като отидат в лечебни заведения. Не може цялостен живот да си плащал осигуровките, и когато отидеш да желаят да доплащаш за всичко. А здравно неосигурените да бъдат обезпечени от страната с един най-малко пакет от медицински услуги. Да минимизираме и премахнем търговията в опазването на здравето.

Социална политика – с акцент върху деца, младежи и майчинство. Подкрепа на страната за раждането на всяко дете, безвъзмездни медикаменти и учебници за деца, детско опазване на здравето, майчинството да е колкото минималната заплата, младежите до 26 година да бъдат освободени от налози.

Социална политика за работещи и дейни хора – минимална заплата 50% от междинната, възстановяване на изискванията на труд, обективиране в закона на отдалечената работа, която се наложи в последните години.

Уважаеми народни представители, извънредно време е, втора година, си приказваме за понятието “енергийна беднотия “. Само приказваме. Крайно време е да го решим кое е то и да подсигуряваме поддръжка на тези фамилии. Кризата ще свърши, няма да има потребност от тази поддръжка, до момента в който вие умувате що е то енергийно оскъдно семейство.

И несъмнено, грижа за пенсионерите – нашата борба за преизчисляване на пенсиите остава непрекъсната.

За да се свърши всичко това, би трябвало да има развита стопанска система. Затова поддръжката на страната за българската стопанска система би трябвало да продължи и да приемем интензивно законите по Плана за възобновяване и резистентност. Но ние виждаме нещо в последните седмици – зад фасадата План за възобновяване и резистентност стартират да се прокарват лобистки закони, които нямат нищо общо с условията на Европейската комисия, на Европейския съюз, на Плана, който сме подписали. Една типична за българския парламентаризъм обстановка. Изведнъж се оказа, че има голям брой закони, които нямат нищо общо с Плана, само че са доста незабавни – тъй като обслужват частни ползи. Да си го кажем и да се опитаме да сложим завършек на лобизма в българския парламент.

На четвърто място Ви обръщаме внимание върху един въпрос, който освен поради приближаващите локални избори, а е кардинален и неуреден до през днешния ден – отношението към локалната власт. Отношението държавна-местна власт. Ние настояваме да се реши въпросът с финансирането на общините, посредством оставане на част от налозите при тях. В момента общините, общинските лечебни заведения, общинските детски градини заплащат с 20% по-скъп газ в сравнение с бизнесът. Причината – не могат да си възвръщат Данък добавена стойност. Дотам ли го докарахме, тях да натоварваме с по-високи цени в сравнение с всички останали?

Пето – правосъдна промяна. Толкова години се нищи тази правосъдна промяна, такава дъвка е години наред, като ластик се разпъва на всички места – ами да вземем да я създадем най-сетне и да се завърши и с този въпрос. Обръщам ви внимание, че до момента в който ние спорим какво да е правосъдната промяна, по какъв начин да се направи, народът се вълнува от ежедневни, тежки закононарушения, които остават ненаказани и ускоряват възприятието за неправда. За следващ път се обръщам към ГЕРБ и господин Чолаков – в правна комисия стоят законите на Българска социалистическа партия от месеци, които са: дрогирани и пияни водачи, които убиват хора по пътищата да не се измъкват с условни присъди; каналджии, които всекидневно прекарват мигранти през страната и ги намираме из цяла България да не се измъкват с административни санкции за нарушаване. Внесли сме предложение без условни присъди, тежки санкции, в това число затвор, лишаване на транспортните средства и имуществото на такива хора. Не сте ли потресени от следващото битово закононарушение – деца убиха възрастен човек през вчерашния ден. Битовата престъпност е неуреден от години проблем, до момента в който всички ние тук умуваме на едро що е то правосъдна промяна, народът всекидневно страда. От посягане върху собствеността и живота му, без те да бъдат осъдени.

Шесто, външна политика, би трябвало да поставим всички оптимални старания, на всички институции, България да стане член от шенгенското пространство. Тази несправедливо обидна позиция към България да не бъдем одобрявани в Шенген би трябвало да бъде поправена с общите старания на всички. Трябва да покажем, че България го е заслужила, че българският народ заслужава да пътува свободно, българските компании заслужават да търгуват свободно.

Препотвърждавам позицията на “БСП за България “ във връзка с войната в Украйна. България да се въздържа от интервенция там, да не дава оръжия и да не приема украински войски на българска територия.

По отношение на Еврозоната – доста деликатно да се реши по кое време и при какви условия влизаме – с всички опасности и всички позитиви. Но тогава, когато няма опасности за българската стопанска система, за българските фамилии, за българските приходи и за обедняването на българския народ. Бързането непременно от 1-ви януари 2024 година не е най-хубавото решение.

Тази сесия може да върне разсъдъка, да даде непоклатимост и вероятност за България. Може да улесни живота на българските жители и да подсигуряваме националното достолепие на България на интернационалната сцена. Или може да задълбочи рецесиите и да тласне страната в още по-голяма обърканост. Кое от двете ще се случи зависи от нас тук. Ние избираме първото.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР