Декларация и представяне на ваксинационен сертификат срещу COVID-19 - това

...
Декларация и представяне на ваксинационен сертификат срещу COVID-19 - това
Коментари Харесай

Директор на детска градина поиска декларация, че родителите имат ваксина

Декларация и показване на имунизационен документ против COVID-19 - това е поискала от родителите директорка на частна детска градина в София. И обяснила, че децата на неимунизираните няма да могат да посещават заведението. С това изказване екипа на NOVA потърси разтревожена майка. Според нея по този метод управлението на градината извива ръцете на родителите, макар че такава заповед от здравното министерство няма. От своя страна директорката твърди, че родителите не са я разбрали. Поискала декларацията с „ информативна и статистическа цел”.

„ Уважаеми родители, в медиите се приказва за предстоящ локдаун и че в случай че той стане факт, то детските градини ще работят, само че ще могат да одобряват деца единствено на имунизирани двама родители, които могат да показват документи. Поради тази причина Ви молим да попълните декларацията, приложена към този пост”, гласи обявата във Фейсбук.

Постът е оповестен при започване на седмицата на страницата на столична частна целодневна детска градина. В декларацията се желае родителите да заявят, че са имунизирани против ковид и могат да показват документ. Написаното провокира недоволството на част от майките и бащите.

„ Бях изумена. Ако аз и брачният партньор ми не сме имунизирани, децата ни няма да посещават тази детска градина. Това беше, което прочетох и разбрах”, сподели майка.

Детето на дамата посещава детската градина от една година. Крие лицето си, тъй като към момента не го е отписала.

„ Аз персонално съм имунизиран родител. Но има много хора, които не могат да си разрешат да се имунизират, даже и по здравословни аргументи. Това значи ли, че децата им няма да вървят там? Моето дете ще го гледат, другото - не. Другият родител няма ли да отиде на работа?”, попита още тя.

Исканата декларация провокира гнева и на други родители.

„ Що за нелепост! Никой няма право на това. Това е дискриминация и принуждаване. На какво съображение желаете тази декларация”, написа родител.

„ Ще се сезират нужните институции. Това е потъпкване на човешките права”, споделя различен.

Заради отрицателните мнения под поста, единствено 24 часа по-късно, управлението на детската градина редактира текста. В новия вид се споделя, че попълването на декларацията е с пожелателен, а не със наложителен темперамент.

Директорката на градината признава, че е поискала декларациите без да пита, защото към момента няма издадена заповед от здравното министерство.

„ Преди няколко дни в медиите излезе информация, че при идно оповестяване на „ алена зона” детските градини ще работят единствено с имунизиран личен състав на 100% и с деца на имунизирани родители. Това постанова предварителна организация на цялата активност на детската градина. Каква численост от децата, вероятно, би посещавала нашата детска градина”, изясни тя.

Директорката добавя, че до напрежението се стигнало, тъй като родителите не разбрали концепцията. „ Нито упорствам личният състав на 100% да бъде имунизиран, нито упорствам някой от родителите да се имунизира. Според мен това е всеобща нервност в страната. Отрицателни постове във Фейсбук с линчуване персонално към детската градина, към мен като директор”, добави директорката.

За да спрат офанзивите, тя към този момент не изисква декларация. „ Държавата дефинира разпоредбите - ние ги съблюдаваме. Когато излезе заповедта, тя ще бъде сложена на вратата на детската градина и аз ще съблюдавам наредбите. Има родители, които незабавно реагираха и донесоха заявления, само че след вчерашната нервност и обществения линч, ние върнахме декларациите на всички”, посочи директорката.

Отново с пост във Фейсбук тя благодари и на майката, която подаде сигнала до NOVA.

„ Благодарим за подадения сигнал в Нова телевизия и за правилното отношение от страна на анонимни родители от детската градина, за чиито деца към момента се грижим и ни гледат право в очите”, гласи обявата.

„ Обидно е човек да си води детето за през целия ден, 12 часа. Ние сме от 7 до 19 ч. с тези деца. А родителите те гледат и в това време подават тъжби против теб”, изясни директорката.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР