Дефлацията се завърна в България, движена основно от спада на

...
Дефлацията се завърна в България, движена основно от спада на
Коментари Харесай

Дефлацията се върна в България през септември

Дефлацията се завърна в България, движена главно от спада на цените на питателните артикули. Данните на националната статистика демонстрират, че през септември, на месечна база, Индексът на потребителските цени (ИПЦ) понижава с 0.1% – третото рухване под нулата за тази година. Охлаждането на цените стартира още през август, откакто през юли те се форсираха нагоре с близо 1%.

Годишната инфлация към момента е относително висока, само че и при нея се следи забавяне – в унисон с упованията на националните и интернационалните институции. Спадът е с помощта на относително по-евтините енергийни запаси и високата база от предходната година. През септември по отношение на съпоставимия месец на 2022 година цените са с 6.3% нагоре, което е най-слабата инфлация от ноември 2021 година



Според данните на Националния статистически институт (НСИ) поевтиняват главните хранителни артикули през септември по отношение на август. В това число влизат самун, риба, мляко и млечни артикули. За сметка на това плодове и зеленчуци нарастват.

Газообразните горива през септември също са нагоре като разследване от повишаването на природния газ през месеца. Най-съществено обаче нарастват горивата – с 5% единствено за предишния месец. Специализирания уебсайт Fuelo демонстрира, че единствено за месец септември всеобщият бензин А95 и дизелът са нагоре с към 10 ст./литър.

Традиционно през есента пък самолетните билети поевтиняват със 7.6% след дейния туристически сезон. С към една пета поевтиняват и пакетните туристически пътувания. С към една пета през месеца поевтиняват и хотелските услуги.

За годишната инфлация, която остава висока на фона на цяла Европа, мотори не престават да бъдат главните хранителни артикули – месо, зеленчуци, мляко и млечни артикули. Българското държавно управление пък има единствено няколко месеца разполагаем, с цел да приближат инфлацията до европейските равнища. Иначе съпоставена с Европа, инфлацията в България остава в топ 10 с помощта на по-значително закъснение в останалите страни членки.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР