Дефицитът от 1 млрд. лева може да се покрие. Това

...
Дефицитът от 1 млрд. лева може да се покрие. Това
Коментари Харесай

Красен Станчев: Дефицитът от 1 млрд. лева е колкото разходите за 5 дни на правителството

" Дефицитът от 1 милиарда лв. може да се покрие. Това са 5-дневните разноски на държавното управление ", сподели пред икономистът доцент Красен Станчев от създателите на Института за пазарна стопанска система.

Според доцент Станчев този милиард може да се откри, тъй като българската стопанска система е задоволително огромна, " приходите на хората са много високи " - по всички индикатори през 2023 година България влезе в групата на страните с висок приход, в общи линии страната ни е в клуба на богатите:

" Дали до 31 март ще се намерят тези 1 милиарда лв., или до 31 март ще се направи схемата, по която те ще се запълват във фонда " Сигурност на електроенергийната система ", това не мога да кажа ".

Икономистът разяснява рекомендацията на МВФ за унищожаване на плоския налог и прекосяване към прогресивно подоходно облагане:

" Това е много безразсъдно и опонира на някакви естествени стечения на условия в България от последните 17-18 година Важно е да се каже, че с въвеждането на плоския налог има интервал на най-бързо увеличение на приходите на хората, има интервал на увеличение на разполагаемия приход на хората и има фискални, приходни ограничавания за неразумни политики. Аргументите на МВФ са невалидни, тъй като крайната беднотия за последните 20 години е намаляла 29 пъти ".

По думите му вторият мотив на МВФ - неравенството - също е недействителен, тъй като в 10 страни от Европа, в които е върнато прогресивното облагане, нищо не се е трансформирало и неравенствата си остават такива, каквито са.

Красен Станчев изрече мнение, че по-скоро се отива на предварителни парламентарни избори след несполучливата ротация в кабинета " Денков - Габриел ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР