Дебютен филм чупи рекорди в Сан Себастиан. Начало“ на младата

...
Дебютен филм чупи рекорди в Сан Себастиан. Начало“ на младата
Коментари Харесай

Грузински филм и Мадс Микелсен с награди от Сан Себастиан

Дебютен филм чупи върхове в Сан Себастиан. „ Начало “ на младата грузинска режисьорка Деа Кулумбегашвили е огромният победител, обирайки премиите в нечуван успех: „ Златна раковина “, „ Сребърна раковина “ за най-хубав режисьор, “Сребърна раковина “ за най-хубава актриса (Ия Сухиташвили) и премия на журито за най-хубав сюжет. Председател на журито бе Лука Гуаданино ( " Призови ме с твоето име ", " Суспирия " ), а определеният фаворит поляризира обществеността и критиците. Харесван или не, едно е несъмнено - " Начало "  е най-хипнотичното, автентично и рисковано образно предложение в състезанието. 34-годишната Кулумбегашвили разказва история за двойното подтисничество, претърпяно от жена в селските региони на Грузия: като брачна половинка на водача на общественост на Свидетелите на Йехова, тя страда от преследването на православното мнозинство; а като жена – от насилието против нежния пол като цяло.

Фестивалът в баския град е един от дребното в тази особена година, които избраха да се проведат физически макар ковид (първият от огромните беше Венеция при започване на септември; измежду анулираните - Кан, Карлови Вари, Трайбека и мн. др.). Въпреки че Испания е една от най-засегнатите от Covid-19 страни, а някои региони са застрашени от наново затваряне, филмовият празник въпреки всичко се състоя - с избрани условности и понижена помпозност.

„ Пиянство “ на датчанина Томас Винтерберг - другият огромен любимец за „ Златната раковина “, се задоволи с премията за най-хубав артист, като тя бе поделена сред четиримата участници: Мадс Микелсен, Томас Бо Ларсен, Магнус Миланг и Ларс Рант. Винтерберг, някогашен вундеркинд на придвижването " Догма 95 ", изобразява група учители в гимназията, които вземат решение да компенсират недоволството от зрелия живот на междинната класа, като прибавят непрекъснати 0,5 алкохола в кръвта си.

Голямата изненада е специфичната премия на журито за „ Crock of Gold “ на режисьора Джулиан Темпъл, който наблюдава годините на популярност и ексцесии на Шейн Макъуън, лидер на митичната група „ Поугс “. Филмът е продуциран от Джони Деп, другар и сътрудник във веселбите на Макъуън. " Няма разлика сред живописен и документален филм ", благодари Темпъл.

Най-странното издание на Сан Себастиян приключи с изпълнена задача: филмите са гледани и обсъждани. Нивото на фестивала, с доста филми, определени за непроведения кино фестивал в Кан, както и самия победител, надалеч надвишава това от последните издания. Сега остава най-трудното: да се реши по кое време ще дойдат в кината и дали публиката ще се престраши да ги види.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР