Дебатите очаквано протичат с размяна на реплики и нападки, основно

...
Дебатите очаквано протичат с размяна на реплики и нападки, основно
Коментари Харесай

Отсъствието на Борисов от дебата за имунитетите: Гориво за поредната порция скандали

Дебатите предстоящо протичат с замяна на реплики и нападки, главно против ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС и идват от Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Има Такъв Народ. 

Временната комисия се основава със задача да изследва дали са налице задоволително данни за осъществени закононарушения от общ темперамент по настояванията на основния прокурор Иван Гешев на имунитетите на тримата депутати, планува проекторешението, импортирано от " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ). Предлага се комисията да бъде определена за период до привършване на предметния ѝ обсег, само че не по-късно от 18 юли т.г. Предвидено е тя да се състои от 12 народни представители - по двама от всяка парламентарна група. Според проекторешението комисията следва да показа отчет за активността си съдържащ мнения и обособени планове за решения по направените от основния прокурор претенции.

ПП-ДБ няма да предложат ръководител на комисията, с цел да не бъдат упреквани, че по един или различен метод ще въздействат на нейната работа, съобщи при представянето на плана за решение Мирослав Иванов (ПП-ДБ), един от вносителите. Нито политическата класа следва да става пленник на държавното обвиняване, нито назад, само че справедливостта обаче би трябвало да бъде учредена на ред, правила и тяхното съблюдаване, сподели той. Не става въпрос за никакви " чадъри ", а за съблюдаване на парламентарната процедура, добави Иванов. Той разяснява, че комисията евентуално ще завърши работа по-рано от крайния период - 18 юли. ПП-ДБ ще държат съвещанията ѝ да са обществени. 

" Това слепване сред двете управляващи, което следим години наред, е причина толкоз хора да изоставен страната, отвратени ", счита той. 

Как може Народно събрание да преценя дали има задоволително данни, че един някогашен министър председател в едно досъдебно произвеждане е упрекнат за пране на пари, попита самостоятелният народен представител Радостин Василев. По думите му Народното събрание няма такава власт. 

Според ръководителя на ПГ на " ИТН " Тошко Йорданов тази комисия е унизителна за българския парламент. Има доста знак в това, че " Миро чете претекстовете да пази Киро ", счита той. По думите му с настояването си за комисия Бойко Борисов и Кирил Петков са потвърдили, че " не са мъже ". Йорданов напомни, че точно Кирил Петков е бил индивидът, който е свидетелствал пред Бойко Рашков против Борисов въз основа на данни от Гугъл.

В началото на съвещанието от Българска социалистическа партия желаеха да се прегледа и техният план на решение, импортиран в петък, по настояването на основния прокурор за предоставяне на позволение за възбуждане на наказателно гонене против Бойко Борисов. Председателят на Народното събрание Росен Желязков изясни за какво няма по какъв начин да бъдат прегледани дружно. Той уточни, че планът на левицата не е стимулиран, аргументиран и подсилен с задоволително данни, и визира само имунитета на Борисов. 

" Защото си давате ясна сметка, че не могат да се разгласяват такива в план за решение. За това се основава и краткотрайната комисия, която да проверява съществуването на задоволително данни и да предложи план за решение. Правната комисия ще се съобрази с краткотрайната комисия и тогава двата плана за решение ще бъдат препоръчани в пленарната зала ", настоя Желязков. 

Борислав Гуцанов ( " Българска социалистическа партия за България " ) отговори, че когато са го внесли, само за имунитета на Борисов е бил изминал срокът. Колегата му Иван Ченчев означи отсъствието на водача на ГЕРБ през днешния ден от залата. 

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия пък настоя, че не са трансмисия на основния прокурор. Желязков пък акцентира, че настояването на Българска социалистическа партия касае единствено Бойко Борисов, до момента в който тематиката за краткотрайната комисия е за него, Кирил Петков и Даниел Александров. Затова нямало по какъв начин да комбинират двете неща. Искането на Българска социалистическа партия не мина и се мина към основаването на краткотрайна комисия за имунитетите на тримата депутати, които към момента не са се отказали сами от отбраната си. 

Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия напомни, че ГЕРБ са имали предложение депутатският имунитет да отпадне въобще, само че то е било стимулирано от свадите с Волен Сидеров, " когато още беше неприятен ". Зафиров е бил член на сходна комисия през 2015 година, отдадена на Волен Сидеров. Той напомни по какъв начин се действало във водената от ГЕРБ комисия - единствено за няколко часа е била свикана, не са позволени депутати и публицисти. " Тогава се бързаше. Сега методът е същият, само че задачата е обърната - няма да наказваме непослушните, а ще ги пазим ", счита той. 

Ертен Анисова (ДПС) уточни, че в Народното събрание е постъпило и още едно искане на имунитет на народен представител - на Димитър Аврамов от Движение за права и свободи, и предложи да се включи в обсега на комисията.

Кирил Петков повтори от трибуната, че няма да си даде имунитета през днешния ден, само че няма да чака и решението на комисията. 

" Тази комисия ще има явен период до 18 юли да завърши. ПП-ДБ няма да предложим ръководител и ще призовем депутатите от ГЕРБ-СДС също да не оферират подобен, с цел да няма спор на ползи. Ще си дам имунитета непринудено преди 18 юли, преди комисията да даде мнение ", настоя той. 

" Прокуратурата е възобновила произвеждане, което тя спря преди година и половина. Какво се случи? Какви нови обстоятелства и очевидци видя? Искаме ли ние да оставим прокуратурата да работи " на мрачно " като политическа бухалка, или желаеме да забележим какво се е трансформирало? ", попита Петков. 

Повод за настояването било заложения от тях преди година и половина механизъм за активността на основния прокурор в Плана за възобновяване. " Няма да я оставим да работи като политическа бухалка и Народно събрание ще осветлява всякога, когато някой употребява правосъдната власт по политически цели ", сподели той. 

Той уточни и, че " Възраждане " нямат право да споделят кой би трябвало да е задържан, тъй като това били признаците на фашизма. Има Такъв Народ пък били комплексирани депутати, цялостни с ненавист. 

Във Висш съдебен съвет гласуването стана с квотата на ГЕРБ и Движение за права и свободи, а не с вашия механизъм, отвърна го Цончо Ганев.

Иначе те се предават директно по Българска национална телевизия и БНР. Предложението за директно лъчение беше направено от " Българска социалистическа партия за България " и подкрепено от пленарната зала и при прегласуването.  

Веселин Недев (ляво) и Бюнямин Хасан (дясно)

В началото на съвещанието Веселин Недев и Бюнямин Хасан поставиха клетва като депутати от коалиция " Продължаваме промяната-Демократична България ". Недеввлиза като народен представител от Хасково за времето, през което Асен Василев извършва функционалностите на министър на финансите. Бюнямин Хасан пък става депутат от Шумен на мястото на определения за министър-председател Николай Денков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР