Дебатът за , бързо се търкулна в посока ще има

...
Дебатът за , бързо се търкулна в посока ще има
Коментари Харесай

Коментар | Спри, народе, разделени: Конституция ли променяме или дати?

Дебатът за, бързо се търкулна в посока " ще има ли нов народен празник? ", вместо да предвизвика неспокойствие за това дали правораздаването в страната може да бъде по-работещо. Това не е изключително изненадващо - тематиките, свързани с националното, " знаците на българското ", почивката, постоянно са по- " продаващи ". Въпросът е дали мястото им е дружно с дебата за промени в главния закон на страна. " Нацията желае всеки петък народен празник, би преглътнала даже тригонометрия в Конституцията ", написа в заглавие на " Не!Новините ". В познатия подигравателен дух на уеб страницата, публикацията продължава с изказванието на " Национален статистически институт " по какъв начин " изследване на публичното мнение демонстрира, че българите желаят повече национални празници и по този начин ще се усещат по-малко разграничени ".

Дебатът за, бързо се търкулна в посока " ще има ли нов народен празник? ", вместо да предвизвика неспокойствие за това дали правораздаването в страната може да бъде по-работещо. Това не е изключително изненадващо - тематиките, свързани с националното, " знаците на българското ", почивката, постоянно са по- " продаващи ". Въпросът е дали мястото им е дружно с дебата за промени в главния закон на страна.

" Нацията желае всеки петък народен празник, би преглътнала даже тригонометрия в Конституцията ", написа в заглавие на " Не!Новините ". В познатия подигравателен дух на уеб страницата, публикацията продължава с изказванието на " Национален статистически институт " по какъв начин " изследване на публичното мнение демонстрира, че българите желаят повече национални празници и по този начин ще се усещат по-малко разграничени ".

И справедливо - ПП-ДБ действително навлязоха в полето " патриотичния звук " с обясненията по какъв начин кирилицата заслужава да бъде почетена и така нататък, с което още повече завъртяха публичния спор в тази посока. " Спорът за това кои са патриоти и кои националисти може да отнеме доста от силата за промени, които в избрана степен се постановат около отстраняването на основния прокурор. Предполагам, че вносителите са склонни на полемика и може би ще премислят част от препоръчаните текстове ", разяснява по този мотив доцент доктор Наталия Киселова.

В този ред на мисли, дали някой изобщо разбра какво се трансформира в Конституцията?
Реклама
Основното в предлагането на ПП-ДБ (а и на ДПС) е предлагането за орязване на пълномощията на основния прокурор. Предвижда се да му бъде лишен главният инструмент за вмешателство в изпълнителната власт - надзорът за правда. Той няма да се занимава и с кариерни въпроси на редовите прокурори. Това значи, че главният прийом за всяване на боязън или обезпечаване на послушание в държавното обвиняване - командироването, няма да бъде в ръцете на основния прокурор. Той самият ще се назначава и освобождава от прокурорската гилдия в кадровия орган на правосъдната власт.

Голямата въпросителна тук е дали ГЕРБ и Движение за права и свободи в действителност желаят това. След разрива им с към този момент някогашния основен прокурор Иван Гешев двете партии, наподобява, се пробват да се ребрандират като реформатори. Така се " отваря " път за нещо рядко допустимо: болшинство, което да гласоподава тази дълго обсъждана смяна. " Трябва да реализираме национално единодушие. Рядко са моментите, в които има такова болшинство. Имаме историческа опция за смяна ", разяснява депутатът от ПП-ДБ Кирил Петков.
Новият исторически компромис
Тогава Христо Иванов, като правосъден министър в кабинета " Борисов-2 " разписа конституционни оферти. Около тях беше реализиран консенсус от Реформаторския блок, ГЕРБ и Движение за права и свободи, наименуван от тогавашния водач на ДСБ Радан Кънев точно " исторически компромис ". Непосредствено преди гласуването на компромиса обаче Движение за права и свободи и ГЕРБ се отметнаха и оставиха надмощието на прокуратурата във Висшия правосъден съвет, а оттова и в съда. Главният прокурор продължи да бъде институционално безотговорен.
Реклама
Тази поука от предишното оставя въпреки всичко терзанието, че и в този момент същото може да се повтори. Прави усещане да вземем за пример това, че от ГЕРБ нямат парламентарен план, а Движение за права и свободи са разписали подобен, който още веднъж резервира болшинство на прокурори във Висшия прокурорски съвет. " Както е тръгнало, най-после и националния празник ще докараме до ротация ", пошегува се журналистът Евгени Петров във фейсбук.

, като всеки от тях ще се занимава с кадровите въпроси на гилдиите, за които дава отговор. Постигането на сходно разделяне ще бъде основна крачка за съдийската самостоятелност, защото сега има опция за вмешателство в кариерните за съда въпроси от страна на прокуратурата.
По-малко за президента и кметовете
Друга значима смяна, която се планува, е за това какво може да вършат служебните кабинети. От ПП-ДБ имат намерение да предложат конюнктурни ремонти, които да попречват при последващи предварителни избори президентът Румен Радев да назначи лично служебно държавно управление.

" Президентът не назначава служебни държавни управления даже в президентски републики ", съобщи правосъдният министър Атанас Славов и изясни, че възприетът метод е да държавното управление в оставка да става служебно да избирането на ново. " То ще би трябвало да приготви изборите, само че няма да може да подписва контракти, да приема стратегически документи ", разясни той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР