Дай Боже да не важи всяка година да се имунизираме

...
Дай Боже да не важи всяка година да се имунизираме
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Теоритично минимум 6 месеца трае имунитетът от ваксина срещу коронавирус

Дай Боже да не важи всяка година да се имунизираме против COVID-19, само че в случай че това е решението, значи ще би трябвало. Теоритично най-малко 6 месеца трае имунитетът от ваксина против ковид, като всички производители работят за удължаването му. Но да не забравяме клетъчният имунитет, има доста болести, при които той е давал доста по-дълготрайна отбрана. Това съобщи националният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.
С и с третата пратка, която чакаме до 2-3 февруари, ще имаме 100 000 ваксини (от Pfizer/BioNTech). С това ще можем да почнем имунизацията на домовете за възрастни хора. Очакваме, че още на 6 януари ще има позволение за прилагане на имунизацията на Moderna, а до края на януари – на AstraZeneca и Оксфордския университет. Имаме контракти с 5 компании, изясни пред Българска национална телевизия националният здравен контрольор поради пристигналата през днешния ден, 4 януари, втора пратка от имунизацията против COVID-19 на Pfizer/BioNTech.
 В Китай почнаха всеобща имунизация против ковид В Китай почнаха всеобща имунизация против ковид
Хиляди хора се подредиха на опашка в Пекин, с цел да получат утвърдена от страната локална ваксина против ковид, заяви Агенция Франс Прес. Китай се...
Около 300 млн. лв. костват имунизациите против ковид на България. Всеки ще може да се имунизира – и здравноосигурени, и неосигурени.
Възможни са дребни промени в графиците и количествата, само че няма да са основни. Колкото повече хора имунизираме, толкоз по-малко място ще остава за вируса и толкоз повече ще отпадат ограниченията, разясни Кунчев. " То е ясно, че едва ли 100% ще желаят да се имунизират, само че нямаме право да лишаваме някого от това негово право на отбрана на здраве ", сподели още той. Ако в България останат непотребни ваксини, ще можем да ги продаваме на други страни.
Къде проведено през колективите, къде през персоналния доктор всеки ще има опция да бъде ваксиниран с времето, съобщи Кунчев.
Националният здравен контрольор не можа да каже какъв брой тъкмо медици на първа линия са получили помощ и надлежно не разяснява с цифри какъв брой от тях желаят да се имунизират. Сигурно 2-3% няма да могат, тъй като имат медицински противопоказания, а в този момент процентът на медици въобще, които желаят да се имунизират, към този момент е над 40%, в някои лечебни заведения е 100%, добави Кунчев.
 Борисов: Гарантираме 60/40 до септември 2021г., вкарваме 75/0 за затворените бизнеси (ВИДЕО) Борисов: Гарантираме 60/40 до септември 2021г., вкарваме 75/0 за затворените бизнеси (ВИДЕО)
" На последното държавно съвещание за 2020 година взехме доста значими решения: ✅ Разпределяме 300 млн. лева от бюджета за 2021 година за уд...
Мерките
Според Кунчев, нямало потребност да се тестват всеобщо учениците, когато има доста високо равнище на болест изобщо в обществото. Той сподели и, че най-малките разпространявали по-малко вируса и по-малко страдали от него. Когато забележим данните на 11-12 януари, може по-големите възпитаници да се върнат в клас, само че аз персонално се колебая, че ще стане.
" Най-често инкубационният интервал на болестта е 5-6 дни, когато вирусният товар е по-малък - 10 дни ", разяснява още Кунчев. Според него, няма да има взривоподобно нарастване на новите случаи поради коледните и новогодишните празници.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР