Даването на отстъпка от 25 ст. за всеки литър бензин

...
Даването на отстъпка от 25 ст. за всеки литър бензин
Коментари Харесай

Закъсняват отстъпките от 25 ст. за литър гориво

Даването на отстъпка от 25 ст. за всеки литър бензин A-95 и дизел без добавки ще бъде забавено. Причина за това е забавянето при внасянето на актуализацията на бюджета от Министерски съвет в Народното събрание.

С актуализацията на държавния бюджет се дава отстъпка в размер на 25 ст. от цената на литър гориво, зареден в контейнер на лек автомобил или мотор, благосъстоятелност на жител. Тази отстъпка важи за най-евтиното гориво от всеки тип на всяка бензиностанция. Това значи, че важи за бензин А-95 и дизел без добавки.

Мярката цели понижаване тежестта на цените на горивата върху българските жители. Членовете на Българската петролна и газова асоциация имат подготвеност да стартират използването на тази стратегия, която съгласно държавните планове е на стойност 150 млн. лева, обявиха от асоциацията.

Но заради забавянето на актуализацията на бюджета в Народното събрание, държавната помощ от 25 ст. няма да се приложи директно от 1 юли 2022 година, както беше планувано. Актуализацията на бюджета беше вкарана в Народното събрание преди двайсетина дни и при съблюдаване на периодите за предоставяне на оферти сред първо и второ четене, гласуването на измененията продължава.

Членовете на Българската петролна и газова асоциация постоянно са работели в границите на закона и в този случай също ще се съобразят със законоустановената процедура, а точно - плануванаъа държавна помощ ще се предлага във всички обекти на членовете на БПГА три дни, откакто обновеният бюджет бъде оповестен в “Държавен вестник ”, оповестиха от асоциацията. Ако актуализацията бъде обнародвана в петък, това значи, че отстъпката от 25 ст. на литър ще се дава от понеделник, 4 юли. Информация за потребителите по какъв начин да употребяват отстъпката ще бъде налична на място в бензиностанциите в страната.

Тази помощ няма да отиде там, където най-вече има потребност, съобщи при разискването на актуализацията на бюджета Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ-СДС. Пенсионерите зареждат по един контейнер на две седмици, което значи, че помощ­та за тях ще бъде 6 лева на месец, изясни той. Хората, които вървят всеки ден на работа, зареждат по един контейнер на месец и от помощта ще получат 12 лева на месец. А хората, които всеки уикенд вървят до морето и карат скъпи коли, може да получат и 100 лева на месец, тъй като зареждат по 6-7 резервоара, изясни Делян Добрев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР