Датският фармацевтичен гигант Novo Nordisk заяви, че нетната му печалба

...
Датският фармацевтичен гигант Novo Nordisk заяви, че нетната му печалба
Коментари Харесай

Датски фармацевтичен гигант спечели 12 млрд. долара от лекарства за затлъстяване

Датският фармацевтичен колос Novo Nordisk съобщи, че чистата му облага е повишена с 51% през предходната година. Този триумф се дължи на продажбите на известните му медикаменти за диабет и затлъстяване, съобщи Агенция Франс Прес.


Стогодишната компания регистрира чиста облага в размер на12,1 милиарда $, която е по-висока от прогнозата на анализаторите, интервюирани от компанията за финансови данни FactSet.

Novo Nordisk заяви, че продажбите на продуктите за лекуване на диабет и затлъстяване са нарастнали с 42% при непрекъснати валутни курсове до 36 милиарда $ през предходната година.

Общите продажби са се нараснали с 36% до 33 милиарда $ през 2023 година

" Много сме удовлетворени от положителните резултати през 2023 година, които отразяват обстоятелството, че повече от 40 милиона души към този момент се възползват от нашите новаторски лекувания за диабет и затлъстяване ", съобщи основният изпълнителен шеф Ларс Фруергаард Йоргенсен.

" Продължаваме да реализираме прогрес по стратегическите си желания. През 2024 година ще се съсредоточим върху достигането до повече пациенти, както и върху продължаващото доста разширение на индустриалния ни потенциал ", добави Йоргенсен.

Novo Nordisk създава Ozempic, инжекционно антидиабетно лекуване, което стана извънредно известно в обществените мрежи поради свойствата си за намаляване.

Компанията създава и Wegovy, който има същата дейна съставна част като Ozempic в друга доза и е утвърден от регулаторните органи на Съединени американски щати за лекуване на затлъстяване.

Успехът на медикаментите докара до това, че датският колос се трансформира в любим на вложителите, които покачиха цената на акциите на компанията дотолкоз, че тя се трансформира в най-голямата група в Европа по пазарна капитализация през предходната година./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР