Датски археолози откриха технологично напреднала крепост, датираща от края на

...
Датски археолози откриха технологично напреднала крепост, датираща от края на
Коментари Харесай

Уникална археологическа находка разкрива викингска тайна

Датски археолози откриха софтуерно напреднала цитадела, датираща от края на X век – първата от над 60 години насам. Намираща се южно от Копенхаген на остров Зийланд, известната като Боргринг идеално кръгла цитадела, е открита благодарение на технологията LiDAR с висока резолюция (антена, основана на лазерното изследване), която основава 3D типографска карта на земната повърхнина.

Въпреки че разкопките стартират при започване на 2014 година, първият по-обширен отчет за обекта е оповестен едвам по-рано този месец в Antiquity.

Във видеото горе разберете кои са едни от най-великите археологически находки в историята

Това е петата цитадела под формата на окръжност,

която е открита досега. Всички те са въодушевени от британски модели, защото някои от техниките на викингите са повлияни от Скандинавските завоевания на Британските острови.

Кръгът е бил считан за идеална форма за цитадела, защото може да обхване най-голяма повърхност с най-малка външна страна. Не е било нужно да се основават съвършено кръгли замъци, само че Боргринг е тъкмо такава.
 Преглед на изображението в Twitter  Преглед на изображението в Twitter

Съдейки по уменията на викингите за проучване на на земната повърхнина и прецизните им геометрични познания и умения в строителството, благодарение на които са били способни да построяват прецизни структури, археологът и съавтор на проучването Сорен Майкъл Синдбак има вяра, че крепостта е служела освен за военни цели, само че и като място, където да се отпразнува силата на краля, поръчал построяването ѝ.
С какво тази цитадела е по-различна?

Учените откриват дърводелски принадлежности и други прнадлежности, употребявани от викингите за закърпване на дупките по защитните стени и огради.

Изследователите считат, че Боргринг е населявана от доста генерации. Това е много извънредно, защото множеството сходни замъци са изоставяни едно или две десетилетя откакто са били издигнати.

„ Кой би могъл да построи толкоз неповторима сграда? “

е въпросът, който провокира учените след откритието. Археолозите считат, че може към този момент да са разкрили отговора, с помощта на парче дърво, намерено през юли тази година.

Използвайки по едно и също време проби от дъб от Северноевропейската база данни и съпоставения с проби от разнообразни викингски замъци в Трелеборг, екипът открива, че парчето е от дърво в Дания, отсечено малко след 966 година.

Това значи, че крепостта е строена тъкмо по времето на Харалд Блутут, наследник на първия държател на кралство Дания, покръстил датския народ по време на ръководството си от 958 до 986 година

Синдбак и екипът му имат вяра, че има още скрити замъци по датските земи, а експедициите за откриването им към този момент са в ход.


Източник: Vesti.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР