Датската министър-председателка Мете Фредериксен обяви днес предсрочни парламентарни избори, които

...
Датската министър-председателка Мете Фредериксен обяви днес предсрочни парламентарни избори, които
Коментари Харесай

Дания отива на предсрочни избори, Мете Фредериксен пробва нова форма на управление

Датската министър-председателка Мете Фредериксен разгласи през днешния ден предварителни парламентарни избори, които ще се произведат на 1 ноември, седем месеца преди края на мандата й, съобщи Ройтерс.

Извършени неотдавна социологически изследвания демонстрираха, че партията на Фредериксен и десния блок са с съвсем изравнени позиции.

" Искаме необятно държавно управление с партии от двете страни на политическия център ", съобщи в речта си Фредериксен, която понастоящем оглавява еднопартийно държавно управление на малцинството със своята Датска социалдемократическа партия.

" Предвид сложните времена, в които живеем, и компликациите, с които се сблъсква светът... пристигна време да изпробваме нова форма на ръководство ", добави тя.

44-годишната Фредериксен стана най-младият министър председател на Дания през 2019 година, откакто даде обещание да усъвършенства обществените услуги в страна, подценявани от демократичните стопански промени от началото на века.

Проучвания на публичното мнение демонстрират, че сред социалдемократическото държавно управление на малцинството на Фредериксен и подкрепящите го леви партии и десния блок, ръководен от Консервативната партия или Либералната партия, има минимална разлика.

Агенцията отбелязва, че ходът на Фредериксен е бил предстоящ от доста политически анализатори, като задачата му е да бъде предотвратено гласуването от Народното събрание на избор на съмнение против нейното държавно управление, импортиран от един от нейните партийни съдружници.

Фредериксен получи доста позитивни мнения за това, че преведе Дания през пандемията от ковид със относително малко здравни и стопански последствия, получавайки голяма социална поддръжка за бързото налагане на локдаун в ранните стадии на пандемията през 2020 година Но по-късно същата година решението ѝ да бъдат умъртвени всички отглеждани в страната норки заради опасения, че животните могат да разпространят мутирал вид на ковид, провокира рецензии, когато се оказа, че не е имало правно съображение здравите животни да бъдат умъртвени. В последна сметка Фредериксен избегна правните последици, само че от този момент насам изследванията на публичното мнение демонстрират, че поддръжката към нея е намаляла, а абсурдът накара социаллибералите да отдръпват поддръжката си към нея.

В момента Дания се намира в центъра на международната политическа рецесия, откакто предходната седмица два тръбопровода, по които се придвижва газ от Русия до Европа през Балтийско море, бяха развалени в следствие, на това което международните водачи нарекоха бойкот.

В Дания държавните ръководители имат правото да насрочват избори, когато пожелаят, стига те да се организират в границите на четири години след предходните, посочи Ройтерс.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР