Датата 11 септември 2022 г. ще остане завинаги в историята

...
Датата 11 септември 2022 г. ще остане завинаги в историята
Коментари Харесай

Това е само началото: какво предстои за новата звезда в тениса Карлос Алкарас

Датата 11 септември 2022 година ще остане вечно в историята на тениса, откакто на този ден Карлос Алкарас стана най-младият лидер в мъжката класация. На 19 години и 129 дни испанецът, с цел да вземе купата, а изкачването на върха в ранглистата се яви като важен бонус.

Минути след срещата, която продължи 3.20 часа, Алкарас разгласи, че не мисли да стопира дотук, а задачите му са високи.

" Наистина би трябвало да мине малко време, с цел да осъзная всичко, което се случва. Бяха тежки две седмици, само че всяка минута на компликации си струваше. Сега просто би трябвало да продължа да работя, с цел да остана на върха и да опитам да печеля още трофеи в шлема ", разяснява Алкарас пред CNN.

" Целта е една - да печеля още сходни трофеи. Надявам се още следващата година ", удостовери Алкарас.

По пътя към купата Алкарас усъвършенства куп връх, като изкачването на върха в международната класация беше единствено последният. Тийнейджърът мина през три следващи петсетови дуела, победи Яник Синер в най-късно приключилия мач в историята на US Open (2.50 ч. след полунощ) и за целия шампионат прекара на корта рекордните 23 часа и 39 минути.

Той стана и четвъртият в историята, който направи скок от четвърто до първо място в ранглистата в границите на един шампионат. Преди него това са реализирали Карлос Моя (1999 г.), Андре Агаси (1999 г.) и Пийт Сампрас (2000 г.).

Мълниеносно нанагорнище

" Поздравления, Карлос, за твоята първа купа от шлема. Тя е кулминационна точка на първия ти превъзходен сезон. Знам какъв брой се трудиш и съм сигурен, че това ще първата купа от още доста ", обърна се Рафаел Надал към своя по-млад съотечественик.

Рекордьорът по трофеи от Големия шлем беше един от първите, които поздравиха новия първенец от US Open, като че ли с цел да направи равномерен преход в испанския тенис.

След купата на Алкарас в Ню Йорк специалисти припомниха, че преди 16 месеца той беше отвън топ 100 на международната класация. Точно преди година испанецът влезе в US Open като №55 в света няколко месеца откакто беше спечелил първата си купа на равнище АТП - 250 шампионатът в Умаг, Хърватия.

 Това е единствено началото: какво следва за новата звезда в тениса Карлос Алкарас
© Reuters

В Ню Йорк през 2021 година Алкарас стигна до четвъртфинал, само че пробивът му остана на назад във времето около финалния двубой сред Даниил Медведев и Новак Джокович, в който сърбинът беше спрян по пътя към календарен шлем.

Големият пробив на Алкарас пристигна през 2022 година, като през сегашния сезон той усъвършенства още куп върхове. Испанецът завоюва АТП 500 шампионата в Рио Де Жанейро, с което стана най-младият първенец в историята на конкуренциите от тази серия.

Последваха трофеи на " Мастърс " шампионатите в Маями (над Рууд) и Мадрид (Александър Зверев), с което Алкарас стана вторият най-млад с два трофея от АТП 1000 категорията след Рафаел Надал.

След триумфа си в Мадрид Алкарас. Мнозина чакаха тя да пристигна на " Ролан Гарос " след впечатляващия му сезон на алено, само че няколко месеца по-късно испанецът въпреки всичко извърши обещанието си.

Играе единствено на 60 %

" Карлос е роден за такива мачове, тъй че не съм сюрпризиран от тази победа ", това сподели треньорът на новият лидер в международната класация Хуан Карлос Фереро.

Наставникът също беше №1 преди тъкмо 19 години, като дружно с Алкарас, Надал и Карлос Моя са единствените испанци, достигали до тази позиция. Фереро работи с Алкарас от 2019 година, когато новият първенец в US Open е единствено на 16 години.

" Спомням си доста добре момента, когато той пристигна в академията. Беше на 15 години и приличаше на спагети - беше доста слаб. Знаех, че би трябвало да работим пъклен доста, с цел да подобрим физиката му, тъй като видях, че ръцете му са пъклен бързи. Нямаше мускули освен на краката и ръцете, само че и на гърба ", споделя Фереро.

Треньорът му не се заблуждава, че двамата с Алкарас са достигнали максимума, макар излизането на върха в ранглистата.

 Това е единствено началото: какво следва за новата звезда в тениса Карлос Алкарас
© Reuters

" Както му споделих, мисля, че играе на 60% от действителния си капацитет. Може да се усъвършенства още доста, той го знае и аз го знам. Просто би трябвало да продължим да работим крепко. Когато достигнеш до върха в ранглистата, това не значи нищо - едвам тогава стартират компликациите. Когато си №1, би трябвало да играеш на високо равнище във всеки шампионат ", прибавя треньорът.

За да удостовери думите на своя ментор, Алкарас също демонстрира жадност за триумфи и не мисли да стопира.

" Искам да съм на върха още, уповавам се дълго време. Обещавам, че ще работя крепко след тези две прелестни седмици. "

В момента Алкарас е единственият състезател през 2022 година, който има пет извоювани трофеи и е записал 50 или повече победи.

Кой е Карлос Алкарас четете.

Всичко, което би трябвало да знаете за:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР