Дъщерята на Петър Чернев е едва 9-годишна, когато той загива

...
Дъщерята на Петър Чернев е едва 9-годишна, когато той загива
Коментари Харесай

Богдана и Хачо кумували на Петър Чернев

Дъщерята на Петър Чернев е едвам 9-годишна, когато той умира при злополука в Москва през 1992 година Той пък не дочаква 50-годишнината си. на 7 октомври 2023 година се навършиха 80 години от рождението на създателя и реализатор на „ Заклинание “ – мощно въздействаща ария, не на последно място и поради заклинателните думи на Миряна Башева: „ не умирай, мъко моя ненагледна, няма да те дам, няма да те дам… “

За да се заприказва още веднъж за Петър Чернев и то измежду младите, дъщерята реализира неприсъствен дует с татко си, съчетавайки в студиото гласа си със записа от 1975 година

 

Песента не печели нито „ Мелодия на годината “, нито пък „ Златният Орфей “ (отличена е с трета награда), само че се постанова като безконечен шлагер в българската музика. Близо половин век след основаването си шедьовърът се завръща в напълно нов аранжимент – акустичен щрайх, пиано и кахон.

 

Изпълнението на песента е цялостно с страст и психика, сливащи се в хармонията на гласовете на самия Петър Чернев и надарената му щерка Яна Чернева, при все, че тя не е професионален музикант. Баща и щерка пресъздават „ Заклинание “ с нова страст и деликатност, които се допълват.

 

Изявеният музикант Алекс Нушев е създател на аранжимента, придаващ прохлада и новост на незабравимия оригинал, като се резервира сърцераздирателната му същина. Той се застрахова, че осъвременяването на музика от предишното е като нож с две остриета – може да се схване, само че може и да се отхвърли. Важното съгласно него е до каква степен да се трансформира достоверността и по какъв начин тя се вписва в актуалните звукови форми.

 

Първите мнения от осъществяването са позитивни и удостоверяват силата на музиката да сплотява поколенията и културните полезности. „ Аз се разплаках от неспокойствие, като я чух “, споделя грандамата Богдана Карадочева. Връстниците на Яна Чернева също са във екстаз от преоткритата музикална находка.

 

Богдана бе специфичен посетител на „ Българска национална телевизия вечно “ в издание, отдадено на Петър Чернев и излъчено тъкмо в деня на 80-годишнината му. Към края на телевизионната среща с персони, които помнят и обичат Петър Чернев, прозвуча съвсем сензационната изненада – задочният дует на татко и щерка.

Преди това аудиторията  на водещия Драгомир Драганов научи за първи път, че Богдана и режисьорът Хачо Бояджиев стават кумове през 1981 година на Петър Чернев и брачната половинка му Дора.

 

 

Вдовицата на артиста, известна бизнес дама, също бе посетител на „ Българска национална телевизия вечно “. Двете дами признаха, че Хачо се държал като режисьор и в деня на сватбата – не спирал да дава директиви с присъщия си боботещ звук.

 

Похвала заслужават сътрудниците на Драго Драганов, извадили от фонда на Българска национална телевизия повече от забавен списък, в това число видео записи, неизлъчвани с десетилетия. В някои от клипчетата се е снимала и Дора – в зората на щастливата връзка, завършила с драматичен край. Тя даже е дегизирана като коминочистач в клипа за Черния Петър.

 

Искрена любов засвидетелства във видео връзка и Мими Иванова – състудентка на Пешо Мъката в първия випуск, стартирал през 1969 година в Естрадния отдел на Българската държавна консерватория. От Мими феновете схванаха, че естрадният артист е учил преди пеенето за моряк. Тя посочи още, че с идването на измененията, Петър Чернев демонстрира бизнеснюх. Иванова благодари, че с Дора са почнали да издават албуми с българска музика в сложните за акомодация години на артистите от златната българска сцена.

Инфо: Уикенд

Тагове: Хачо Бояджиев Мими Иванова Богдана Карадочева Яна Чернева Петър Чернев Дора Чернева
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР