Дъщеря на диктатор, която е представяна като дипломат и поп

...
Дъщеря на диктатор, която е представяна като дипломат и поп
Коментари Харесай

Подкупи и пране на пари: Дъщеря на диктатор с имоти за 240 млн. долара от Лондон до Хонконг


Дъщеря на деспот, която е представяна като посланик и поп звезда, е похарчила 240 милиона $ за парцели от Лондон до Хонконг, сочи отчет на неправителствената организация Freedom For Eurasia.

Според следствията Гулнара Каримова – наследничка на починалия към този момент президент на Узбекистан Ислам Каримов (управлявал от 1990 до 2016 г.), е закупила жилища и аероплан със средства, получени посредством подкупи, корупция и пране на пари. За сключването на покупко-продажбите тя е употребила английски компании, които работели със счетоводни компании в Лондон и Британските Вирджински острови, съобщи Би Би Си.

Историята на Каримова поражда нови подозрения по отношение на напъните на Обединеното кралство да се оправи с противозаконното благосъстояние. Британските управляващи от дълго време са упреквани, че не вършат задоволително, с цел да противодействат на нарушителите от чужбина, които употребяват парцели в Обединеното кралство за пране на пари.

В отчета се показва, че лекотата, с която Каримова е получила парцелите на Острова, е „ притеснителна “.

Няма догатки, че хората, работели за фирмите, свързани със покупко-продажбите, са знаели за връзките им с Каримова. Никой, дал посредническите услуги в Обединеното кралство, не е бил разследван или санкциониран.

Гулнара Каримова употребява артистичния псевдоним Googoosha. През 2012 година излиза дебютният ѝ музикален албум. Тя е и фешън дизайнер, има компания за бижута и е някогашен дипломат в Испания.

През 2014 година Каримова изчезва от общественото пространство. По-късно излиза наяве, че тя е била арестувана по обвинявания в корупция, а през 2017 година е наказана. През 2019 година нарушава изискванията на домашния си арест и е изпратена в пандиза.

Прокурорите я упрекнаха, че е част от незаконна група, която управлява активи за над 1 милиард $ в 12 страни, в това число Обединеното кралство, Русия и Обединените арабски емирства.

„ Случаят Каримова е един от най-големите случаи на подкупи и корупция на всички времена “, споделя Том Мейн, един от откривателите, работели за отчета Freedom For Eurasia. Той е теоретичен помощник в Оксфордския университет.

Каримова и доближените ѝ към този момент са продали част от имуществото, за което се твърди, че е добито с корупционни средства.

При изследване на регистрите на парцели и поземлени регистри организацията е идентифицирала минимум 14 парцела, за които се твърди, че са закупени с хипотетични подозрителни средства, в разнообразни страни - в това число Обединеното кралство, Швейцария, Франция, Дубай и Хонгконг.

Според обществените известия отчетът ще бъде оповестен във вторник, 14 март. Той носи името Who Enabled the Uzbek Princess и се концентрира върху пет парцела, закупени във и към Лондон, които костват към 60 милиона $. Става въпрос за три жилището наоколо до Бъкингамския замък, къща в влиятелния квартал „ Мейфеър “ и имение в Съри с частно езеро за разходка с лодка.

Два от жилищата са продадени през 2013 година, преди Каримова да бъде арестувана. През 2017 година другите парцели са замразени от английската работа за измами.

Докладът обръща внимание на представителите на клептокрацията – тези, които безнаказано не престават да крадат хазните на своите страни. В анонсиранията на документа се показва, че „ узбекистанската принцеса “ е едно най-разпознаваемите лица на клептокрацията макар присъдите, които получава.

Приятелят на Каримова - Рустам Мадумаров, и други, за които в този момент се твърди, че са нейни сътрудници, са посочени в публични документи като „ действителни притежатели “. Но в отчета се споделя, че те са били просто подставени лица, откакто са употребявани компании за пране на стотици милиони долари.
View this post on Instagram



Счетоводните услуги за две английски сдружения, свързани с Каримова - Panally Ltd и Odenton Management Ltd - са предоставени от SH Landes LLP, компания, която преди този момент се е намирала на New Oxford Street в Лондон.

В края на юли 2010 година SH Landes се пробва да записва или да придобие друго сдружение. Целта е била да се закупи частен аероплан за към 40 млн. $, като Мадумаров е посочен като автентичен притежател. Според отчета зад покупката стои Каримова.

Базирана в Лондон компания показва, че благосъстоянието на Мадумаров идва частично от компания за мобилни телефони, основана в Узбекистан - Uzdonrobita.

Вече бяха повдигнати въпроси за вероятните връзки на компанията с Каримова. Още през 2004 година в публикация за Moscow Times се твърди, че Каримова е източила към 20 милиона $ от тази компания, употребявайки подправени фактури. Бивш консултант я упреква в " рекет ".

Том Мейн от Freedom For Eurasia споделя, че очевидната лекост, с която Каримова съумява да купи толкоз доста парцели в Обединеното кралство, е тревожна.

„ На английските управляващи им трябваше години откакто други страни към този момент бяха замразили банкови сметки и парцели, които й принадлежаха “, добави той.
View this post on Instagram



Freedom For Eurasia е политически и религиозно самостоятелна неправителствена правозащитна организация, основана за да осведоми интернационалната общественост по въпроси на главните, човешките, гражданските и политическите права. Базирана е в Австрия, като работи на интернационално равнище. Организацията прави мониторинг на дейностите на държавните управления, като следи дали те са в сходство с интернационалните отговорности на страната. Организацияра набира на средства за жертви на нарушавания на човешките права.

Управлението на Ислам Каримов се счита за твърдо властническо, със едва изразено или никакво поощряване на гражданското общество. Международната общественост неведнъж го е подлагала на критика за нарушение на човешките права и свободата на медиите. Правени са разкрития за изтезания, отвличания и изнасилвания от полицията по време на неговото ръководство. Доказвани са още корупция във финансовия бранш, религиозни гонения, цензура, подправяне на избори.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР