Дървото е символът на живота в повечето митологии. То се

...
Дървото е символът на живота в повечето митологии. То се
Коментари Харесай

Свещеното дърво Ирмин

Дървото е признакът на живота в множеството митологии. То се асоциира с могъществото, дълголетието, щедростта, покровителството и търпението. Чрез него се обожествява цялата природа.

Всяка просвета има свое дърво на живота. Дървото сейба на маите пораства в центъра на света и носи небето. Свещеното дърво Игдрасил на скандинавците е голям явен, към който боговете се събирали всеки ден на съвет. Кипарисът на финикийците имал сходна роля.

Дървото на живота е знак на съюза сред земята, в която то впива корените си и небето, където се извисява короната му. То символизира и единството със своите клони, които излизат единствено от един корен, а след това още веднъж се връщат в едно цяло - семето, от което се ражда новото дърво.

Затова дървото е самобитна свещена ос, към която се групира цялата галактика и всеки един античен народ има своето свещено дърво, с което свързва съществуването си.

Едно от най-древните познания за тази прастара визия идва от старогерманските племена сакси. Свещените дървета и свещените горички са необятно употребявани от немските племена, а най-старите летописи разказват Ирминсул като дървесен дънер, повдигнат навън. Той евентуално е представлявал стилизирано фигура на дървото на живота.

Ирминсул или Ирмин в остарелия саксонски безусловно значи огромен дирек. Той е бил погубен съгласно средновековните източници от Карл Велики във войните му със саксите, с цел да покаже на езичниците, че ще ги подчини.

 Свещеното дърво Ирмин

Всъщност Карл Велики е унищожил основното седалище на езическата вяра. Мястото е било близо до Ересбург, днешна Германия. За фактически местонахождение на Ирминсул през днешния ден се счита Тевтобургската гора и догатките са, че е наричана Светата гора. А Ирмин е универсалният всеподдържащ дирек на саксите.

Предполага се, че той е повдигнат, с цел да се означи успеха на лидера на племето Хадагато над тюрингите през 531 година. Древното немско племе е основало олтар на своя Бог на успеха, като тялото му съставлява една дървена колона.

Връзката на свещеното дърво на живота с Бога на успеха е недвусмислено доказателство за смисъла, което са отдавали на този знак античните езически племена.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР