Дърветата са изключително важни за живота на Земята. Европейските дървета

...
Дърветата са изключително важни за живота на Земята. Европейските дървета
Коментари Харесай

Изключително важни за живота на Земята дървета изчезват в Европа

" Дърветата са извънредно значими за живота на Земята. Европейските дървета в цялото си многообразие са източник на храна и място за живот на безчет типове животни, като птици и катерици. Те също играят основна роля за стопанската система ", разяснява ръководителят на звеното за „ Червена книга на IUCN ” Крейг Хилтън-Тейлър.

Това е изводът от най-новото проучване за биоразнообразието в Европа. Организацията, която управлява Червената книга от 1939 година, отбелязва, че 15% от тези типове са безусловно на „ крачка ” от изгубване.

От цялото многообразие от дървета, ендемични за европейския континент, т.е. не растящи на никое друго място, 58% от типовете са изложени на риск от изгубване. От дърветата, които порастват в Европа, само че не са ендемични за нея, 42% от типовете могат да изчезнат.

Особено застрашени са кестените и към 200 типа кестенови дървета - броят им в Европа бързо понижава.

Според Люк Бас, шеф на европейския офис на организацията, главният фактор за понижаване на популацията на тези типове е човешката активност, в това число растежа на градовете и обезлесяването.

" Това изследване демонстрира сериозната обстановка на доста типове дървета, за които постоянно просто не се мисли. Но те съставляват основата на европейската екосистема и вършат нашата планета здрава ", добави Люк Бас.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР