Държим на писмено споразумение, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова

...
Държим на писмено споразумение, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Постигнахме съгласие с ИТН по 15 конкретни теми

Държим на документално съглашение, съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание.

Както знаете, тези дни се организират експертни диалози по политически цели за основаване на държавно управление с мандата на “Има подобен народ”.

За да бъде всичко транспарантно, с цел да няма някакво възприятие за скрито-покрито, ние от време на време ще ви държим в течение до каква степен стигат тези диалози, къде имаме доближаване на позициите, къде не и какво следва оттук насетне.

Проведохме срещи по три от целите, които Националният съвет на Българска социалистическа партия ни даде като мандат - опазване на здравето, обучение и обществена политика.

За опазването на здравето - за наше най-голямо наслаждение наши остарели политики, настоявания, законопроекти, които сме внасяли години наред и бяха отхвърляни от предходното болшинство, в този момент срещат схващане.

Имаме поради следните 6 целта, по които имаме доближаване с “Има подобен народ” и са наши остарели, изконни политики.

Първо - лечебните заведения да не са търговски сдружения.

Второ - да има предпазени лечебни заведения в труднодостъпни, отдалечени и обезлюдени райони.

Трето - да се пристъпи към регионализация на опазването на здравето, тъй че във всеки регион да има бърз и първокласен достъп до опазване на здравето.

Четвърто - подсилване на държавното и общинското опазване на здравето, със възбрана да се продават държавни и общински лечебни заведения.

Пето - специализацията на фрагментите в здравната система, която да бъде ангажимент на страната.

Шесто - същинско, електронно здравно досие да има всеки българин

Това са нещата, по които имаме единогласие с сътрудниците.

Образованието - по 5 целта имаме единогласие.

Първо - да се вкара нова формула за финансиране, като се премисли правилото " парите следват ученика”.

Второ - да се направи обзор на наличието на учебниците с акцент патриотично образование и в наличието да се отразява истината за българската история и българските класици, и то да бъде налично за децата.

Трето - нарастването на учителските заплати да продължи.

Четвърто - обвързване на бройките в образованието с нужните фрагменти в българската стопанска система и залагане на това като държавна политика.

Пето - дефицитните специалности за българската стопанска система да бъдат без възнаграждение на такси от страна на учениците и студентите, само че по-късно да имат ангажимент с контракт за работа в България.

Социална сфера:

Преизчисляването на пенсиите най-сетне стана настоящ въпрос за всички политически обединения. Също знаете, че ние го слагаме освен с политическо говорене, а с действителни дейности и внасяне на законопроекти в Народното събрание. Така че и тук имаме доближаване по нуждата от преизчисляване на пенсиите.

Остава едно разграничение, обаче - ние виждаме това да стане от 1 октомври тази година, а сътрудниците от " ИТН " го плануват за 1 януари 2022 година Но сме на едно мнение, че повече възрастните хора не могат да останат без преизчисление на пенсиите.

Безплатни медикаменти и учебници за децата е наша обща позиция към този момент.

Семейно подоходно облагане с данъчни облекчения за деца на работещи родители.

Помощ за второ и трето дете.

Предложените от нас политики във връзка с възрастните хора, на децата и младите фамилии, се приема от сътрудниците и се сплотяваме към тези цели.

Как продължаваме оттук насетне: Националният съвет ни разпореди пет целта - здраве, обучение, обществена политика, стопанска система, битка с корупцията и правосъдна промяна.

Остават ни два за експертни диалози - стопанска система, битка с корупцията и правосъдна промяна.

Днес в 14:30 ще се състои срещата на тематика " Икономика " сред нашите и техните специалисти.

Утре в 14:30 ч. ще се състои експертната среща за битка с корупцията, правосъдната промяна и външна политика, защото на Националния съвет очертахме някои линии, които не би трябвало да прекрачваме. Едната от тях е бъдещото присъединение на Република “Северна Македония” към Европейския съюз. Това ще се разиска на следващия ден.

Отправихме през днешния ден покана към " Демократична България " и към " Изправи се БГ! Ние идваме! " за срещи. Поканата към " Демократична България " е за петък в 14:00 часа, поканата към другата политическа групировка е за понеделник в 14.00 часа.

С тях ще водим общия политически диалог във връзка с доближаване на позиции за поддръжка на държавно управление с мандата на " ИТН. По всички договаряния ще осведомяваме българското общество.

Искаме всичко да е на масата, да е транспарантно, да е ясно и да не оставя никакво подозрение за някакви скрити сделки и подмолни диалози.

Окончателно решение за поддръжка ще вземем откакто забележим състав на Министерски съвет.

Държим на документално съглашение за поддръжка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР