Държавното предприятие ВиК – Шумен, което от месеци тръби, че

...
Държавното предприятие ВиК – Шумен, което от месеци тръби, че
Коментари Харесай

Народът настръхна: Фалиращо ВиК разпъна софра – назначи нахална лелка на щат

Държавното дружество ВиК – Шумен, което от месеци тръби, че е на ръба на банкрута, назначи на хранилка още една общинска съветничка.

Назначението можеше да мине и без звук, тъй като в града е обществена загадка, че ВиК от години е една от държавните „ хранилки “ за ръководещите, без значение кои са те. Този път обаче кадруването провокира неодобрение измежду жителите на Шумен най-много поради обстоятелството, че става на фона на тежкото финансово положение на водното сдружение, поради което то фрапантно увеличи цената на водата, написа „ За истината “.

Общинската съветничка Десислава Димитрова е назначена за щатен правист във ВиК-Шумен в края на юни. Само дни по-късно шефът на сдружението Иван Пушкаров подписа заповед за повишение на цената на водата с цели 50 % до фрапиращите 5,13 лева за кубик, в действие от 1 юли.

„ За истината “ изпрати въпроси до ВиК – Шумен, от чиито отговори би трябвало да стане асно кое постанова да се дава още една заплата, в случай, че в сдружението има и други адвокати, а финансовото положение на предприятието е толкоз тежко, че с цел да бъде избавено от банкрут, се постанова фрапантно повишаване на водата.

Понеже няма пари, назначаваме нови хора

„ Действително финансовото положение на сдружението е тежко и ние работим за неговото излекуване. Необходим е мощен професионален екип, който да извършва вменените ни отговорности и да стабилизираме финансово сдружението “ – по този начин шефът на ВиК Иван Пушкаров изяснява назначението на общинската съветничка от ГЕРБ.

От обясненията му излиза, че вливането на Димитрова в екипа ще помогне за финансовото стабилизиране на ВиК, което всички шуменци чакат с неспокойствие.

„ Тя е дееспособен правист и нейната експертиза дава отговор на условията за работа в сдружението “, изяснява още шефът на ВиК. Той добавя, че Димитрова заема служба, която е била освободена през март, когато предходният шеф освободи поста, а с него си отпътуваха и част от чиновниците.

Има ли спор на ползи?

Сега юристката Десислава Димитрова ще съставлява в общинския съвет по едно и също време и ползите на монополиста ВиК, и на жителите на Шумен. А тези ползи изрично се разминават, изключително след последното фрапантно повишаване на водата, което беше наложено макар несъгласието на същите тези жители и на общините в района.

Реклама

Димитрова официално евентуално няма да е в спор на ползи, в случай че не взе участие в гласуванията, свързани с ВиК – Шумен. На въпроса не е ли спор на ползи новото предопределение, и чии ползи ще съставлява щатната юристка на ВиК – на продавача на вода, или на купувачите, от ВиК дават отговор, че по закон Димитрова ще бъде в спор на ползи, единствено в случай че взе участие в разисквания или гласувания за ВиК, в противоположен случай е чиста пред закона. „ Ние няма да допуснем наш чиновник да бъде в спор на ползи “, твърди шефът на водния оператор.

Според други общински съветници обаче, Димитрова въпреки всичко ще въздейства на решенията, даже да не взе участие в гласуването. „ Формално, в случай че тя не взе участие в гласоподаване по въпроси за ВиК – Шумен, по закон няма да има спор на ползи. Но Димитрова с наличието си на сесии образува кворум, т.е. тя въпреки всичко въздейства по някакъв метод на решенията, тъй като някои решения минават на ръба и зависят от един глас “, разясняват съветници от Шумен

От едно държавно сдружение в друго

Името на Десислава Димитрова нашумя при започване на 2022 година, когато тя беше уволнена дисциплинарно от друго държавно сдружение – „ Напоителни системи “, където в продължение на 7 години беше щатен юрист по време на ръководството на ГЕРБ против положителната за оня интервал заплата от 2 147 лева

През март 2022 година новият началник на „ Напоителни системи “ Дамян Гашпаров я освободи от служба с претекста „ корист с доверието на работодателя “, откакто схванал, че Димитрова е прибрала в дома си каменни плочи от бент. Тича, благосъстоятелност на предприятието.

По случая имаше формирана инспекция от Районна прокуратура, а Районният съд в Шумен постанови, че заповедта за уволнението й е законна, защото работодателят е поканил служителката да даде писмени пояснения за откритото нарушаване, само че тя е отказала. След това обаче Окръжният съд и Върховен касационен съд оповестиха уволнението й за нелегално.

На 30 март 2023 година Върховният касационен съд дефинитивно се произнесе в интерес на Димитрова и възвърне някогашната юрисконсултка на длъжността й. Дружеството „ Напоителни системи “ беше наказано да заплати правосъдните разходи по трите инстанции, както и полагащите се на Димитрова компенсации.

На 12 април, три дни след явяването на Десислава Димитрова на работа в „ Напоителни системи “, тя още веднъж беше уволнена с претекста, че нейната специализация на обучение не дава отговор на условията на работодателя за длъжността юрист.

Областното и общинското управление на ГЕРБ в Шумен излязоха с гневна декларация против уволнението на своята активистка. Само три месеца по-късно Димитрова още веднъж е назначена на щатна служба в друго държавно сдружение.

ВиК – Шумен се ръководи от Иван Пушкаров от началото на март 2023 година, когато той беше назначен на поста от служебното държавно управление на Гълъб Донев след извършен конкурс.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР