Държавното обвинение се размърда и прояви признаци на живот.Софийската градска

...
Държавното обвинение се размърда и прояви признаци на живот.Софийската градска
Коментари Харесай

9 обвинени за изчезналите 53 милиона лева от автомагистрала „Хемус“


Държавното обвиняване се раздвижи и прояви признаци на живот.

Софийската градска прокуратура (СГП) разгласи, че следствието за отклонените милиони от строителството на Лот 5 на автомагистрала „ Хемус “ е на финала си.

Това става близо 2 години, откакто някогашният вътрешен министър Бойко Рашков разгласи, че над 53 милиона лв., отпуснати за строителството й, са били присвоени посредством кухи компании.

Към сегашния миг 9 са обвинените за управление и присъединяване в проведена незаконна група, длъжностни присвоявания и пране на пари. Имена обаче не се оповестяват.

Единственият прочут обвинен е Борислав Колев, от който стартира и разплитането на схемата.

Бившият данъчен чиновник и сегашен арбитър по футбол беше арестуван и упрекнат в края на декември 2021 година, че е взел участие в основаването на „ мрежа от компании, като набирал и стимулирал разнообразни лица да станат фиктивни шефове на тези компании, по сметките на които били преведени част от парите, предопределени за лот 5 от Автомагистрала „ Хемус “.

След обвиняването против Колев информацията по следствието заглъхна и по този начин и не стана ясно кои са другите упрекнати по случая.

Днес от държавното обвиняване осведомят: „ след запитвания от медии и поради високия публичен интерес “, предяването на материалите по следствието на обвинените и техните бранители е почнало. След привършване на процедурата наблюдаващите прокурори ще преценяват предпоставките за правене и внасяне на обвинителен акт в Софийския градски съд.

Аферата „ Хемус “ беше в основата на един от първите спорове сред някогашния вътрешен министър Бойко Рашков и някогашния основен прокурор Иван Гешев. От Министерство на вътрешните работи твърдяха, че прокуратурата покрива случая, а от прокуратурата, че Министерство на вътрешните работи й оказва напън.

Стигна се и до обвиняване за закононарушение против правораздаването против сегашния министър на вътрешните работи, а тогава шеф на ГДБОП, Калин Стоянов. Рашков пък беше привикван на разпити в прокуратурата.

През това време българската общност на вятъра чакаше развиване по случая и въздаване на правдивост. Сега тя още веднъж е обнадеждена, че следващият скандал няма да бъде заметен под килима и прокуратурата ще довърши започнатото, което й е директната работа, в действителност.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР