Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви днес, че продължава

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви днес, че продължава
Коментари Харесай

САЩ искат зона за сигурност в Сирия

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо съобщи през днешния ден, че продължава разискването с всички заинтригувани страни на американското предложение за основаване на зона за сигурност или буферна зона в Сирия. Целта на предлаганата от Съединени американски щати мярка е подсигуряване на границата с Турция, съобщи Франс прес.

"Искаме да подсигуряваме сигурност на хората, които се биха един до друг с нас, с цел да сразят халифата на ИД (групировката "Ислямска страна "). Искаме да подсигуряваме, че терористите, настоящи на територията на Сирия, няма да бъдат способни да атакуван Турция ", сподели пред публицисти Помпейо след визитата си в Рияд.

Вчера президентът Доналд Тръмп прикани за основаването на такава 30-километрова зона в Сирия, без да даде разяснения за разположението й. Той прикани кюрдите "да не предизвикат " Анкара, която заплашва да предприеме ново нахлуване против предвожданата от този етнос въоръжена формация "Сили за отбрана на народа ".

Тя е считана за терористична организация от Турция, само че, въпреки това, бе гръбнакът на Сирийските демократични сили - съюз от арабски и кюрдски бойци, който оказа помощ доста на предвожданата от Съединени американски щати антиджихадистка коалиция в битката против "Ислямска страна ".

Рияд е следващата спирка от близкоизточната обиколка на държавния секретар Помпейо, която мина под знака на угриженост от изтеглянето на американските войски от Сирия. Друга съществена тематика в дневния ред на визитата бяха дейностите на Саудитска Арабия по отношение на убийството на журналиста Джамал Хашоги, осъществено предходната година в саудитското консулство в Истанбул.

Той беседва през днешния ден по този въпрос с крал Салман и с престолонаследника Мохамед бин Салман. "Те към момента работят по установяването на обстоятелствата и Съединените щати не престават да работят по установяването на обстоятелствата ", сподели Помпейо след срещата си с двамата държавници.

"Нашите упования са напълно ясни ", акцентира ръководителят на американската дипломация и добави, че има стихотворец ангажимент за гонене на всички, свързани с осъщественото на 2 октомври ликвидиране.

Делото против 11 обвинени в абсурда "Хашоги " стартира на 3 януари в Саудитска Арабия и основният прокурор изиска смъртна присъда за петима от тях. Правителството на Тръмп, от своя страна, глоби 17 саудитски представители по отношение на убийството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР