Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Украйна е

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Украйна е
Коментари Харесай

Блинкен: Украйна няма да удари Русия, но се очакват много месеци война

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че Украйна е дала обещание да не употребява нови ракети с отдалечен обхват за нанасяне на удари по територията на Русия, като предизвести, че предстоят " доста месеци " на спор.

" Украинците ни дадоха уверения, че няма да употребяват тези системи против цели на съветска територия ", съобщи Блинкен на взаимна конференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

" Съществува мощна връзка на доверие сред Украйна и Съединените щати, както и с нашите съдружници и сътрудници ", сподели той.

Във вторник Съединените щати обявиха, че ще доставят на Украйна модерни ракетни системи, в това число ракетната система за неведнъж изстрелване " Химарс ", която може да изстрелва по едно и също време няколко ракети с точно ориентиране.

Президентът Джо Байдън съобщи, че Съединените щати няма да поддържат офанзиви вътре в Русия, която бързо предизвести за по-големи опасности от спор сред Вашингтон и Москва.

Според Блинкен, Съединените щати въоръжават Украйна в очакване на иден дълъг спор.

" Доколкото можем да преценим сега, към момента ни чакат доста месеци на спор ", сподели Блинкен.

" Това може да завърши още на следващия ден, в случай че Русия реши да приключи експанзията. В момента не виждаме никакви признаци за това ", добави той.

" Докато това продължава, желаеме да сме сигурни, че Украйна има в ръцете си това, от което се нуждае, с цел да се пази, и желаеме да сме сигурни, че Русия изпитва мощен напън от допустимо най-вече страни да приключи експанзията ", сподели той.

Блинкен отхвърли догатките, че Съединените щати рискуват да ескалират връзките си с Русия, която нахлу в Украйна през февруари макар многократните предизвестия на Запада.

" Русия е тази, която атакува Украйна, а не противоположното ", сподели Блинкен.

" И просто казано, най-хубавият метод да се избегне ескалация е Русия да спре експанзията и войната, която стартира. Това е изцяло по силите ѝ. " /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР