Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън приветства забележителното скорошно укрепване

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън приветства забележителното скорошно укрепване
Коментари Харесай

САЩ приветстват забележителното укрепване на отношенията в отбраната с Филипините

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън приветства " забележителното " скорошно подсилване на връзките в региона на защитата с Филипините, оповестява " Ройтерс ".

Той увери, че тези връзки единствено още повече ще се разрастват, макар че разширяващите се съюзи на Вашингтон не са ориентирани към Китай.

По време на посещаване във Филипините Блинкън съобщи, че дейностите на Пекин в Южнокитайско море са провокирали по-широка интернационална реакция и Съединените щати са ангажирани с интензивна дипломация за препотвърждаване на интернационалното право.

" И двете страни сме обезпокоени по отношение на д ействията на Китай, които заплашват нашата обща визия за свободен и отворен Индо-Тихоокеански район , в това число в Южнокитайско море и в изключителната икономическа зона на Филипините ", акцентира Блинкън на конференция със своя филипински сътрудник.

Връзките сред Филипините и Китай се утежниха на фона на многократни пререкания по отношение на противоречиви характерности в изключителната икономическа зона на Филипините. в политика на експанзия.
 Манила упрекна Пекин в съзнателно основаване на проблеми в Южнокитайско море
Манила упрекна Пекин в съзнателно основаване на проблеми в Южнокитайско море

Австралия също се разтревожи от дестабиращото държание в района

Китай има териториални искания по отношение на съвсем и твърди, че филипинските кораби нахлуват на негова територия.

Говорителят на китайското външно министерство Лин Джиен съобщи, че Съединените щати нямат право да се намесват в разногласията сред Манила и Пекин и предизвести, че Китай ще предприеме нужните дейности, с цел да отбрани своята територия.

" Военното съдействие сред Съединени американски щати и Филипините не би трябвало да накърнява суверенитета и морските права и ползи на Китай в Южнокитайско море, камо ли да се употребява за поддръжка на противозаконната позиция на Филипините ", посочи Лин на постоянен брифинг.

Спорът съответствува с основното усъвършенстване на военните връзки сред Филипините и Съединените щати през миналата година., налични за американските сили, в това число с три нови обекта против Тайван.

тъй че да включват взаимни въздушни и морски патрули над Южнокитайско море и наоколо до Тайван - нещо, което Китай възприема като провокация.

Филипините и Съединените щати са обвързани с Договор за взаимна защита от 1951 година, според който би трябвало да се пазят взаимно при положение на нахлуване.

Миналата година президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши накара Вашингтон да обясни степента на този ангажимент за сигурност.
 Пекин сложи преграда пред противоречива плитчина в Южнокитайско море
Пекин сложи преграда пред противоречива плитчина в Южнокитайско море

Напрежение с Филипините

Блинкън акцентира, че съглашението е " желязно " и посочи, че то включва въоръжени офанзиви против филипинските въоръжени сили, публични плавателни съдове и самолети, в това число тези на бреговата защита в Южнокитайско море.

Той означи и че икономическите връзки със Съединените щати ще се разширят и предложи поддръжка за филипинското произвеждане за нашарване на веригите за доставки.

Миналата седмица министърът на търговията на Съединени американски щати посети Филипините и разгласи, че американските компании са подготвени да създадат вложения на стойност над 1 милиард $ в страната.

Външният министър на Филипините Енрике Манало съобщи, че идното предизвикателство е по какъв начин да се поддържат и в допълнение да се развият връзките със Съединените щати, на които той благодари за поддръжката при неотдавнашните разногласия с Китай в Южнокитайско море.
 Манила отхвърлила 11 оферти на Пекин за решение на спора в Южнокитайско море
Манила отхвърлила 11 оферти на Пекин за решение на спора в Южнокитайско море

Те противоречали на националните ползи на Филипините

По-рано Белият дом заяви че президентът Джо Байдън ще посрещне японския министър председател Фумио Кишида и Маркос на Тримата ще обсъдят икономическите връзки и Индо-Тихоокеанския район.

Блинкън съобщи, че съглашението е " доста значима платформа " за мир и създаване на по-голяма непоклатимост.

" То не е ориентирано против никого, а е в услуга на реализирането на обща визия за бъдещето в интерес на хората във всяка от страните ", посочи държавният секретар.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР