Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви днес прехвърлянето на

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви днес прехвърлянето на
Коментари Харесай

Блинкън обяви прехвърлянето на още американски войски в Литва


Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън разгласи през днешния ден прехвърлянето на още войски в балтийските страни след среща с литовския си сътрудник Габриелюс Ландсбергис във Вилнюс, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 1999
Още 400 американски бойци се чака да дойдат в Литва през идващите дни. Съединени американски щати трансферираха още към 7000 военнослужещи в Европа след съветската инвазия в Украйна, напомня ДПА. Част от този контингент в този момент ще бъде ситуиран в Литва, която членува в Европейски Съюз и НАТО.

Блинкън също по този начин акцентира, че Съединени американски щати ще пазят Литва, Латвия и Естония при положение на нахлуване. " Ангажиментът на Съединените щати по член 5 (от Северноатлантическия договор) е заветен ", съобщи Блинкън.

В Литва са ситуирани и немски войски: Бундесверът управлява бойна група на НАТО в базата в Рукла, която неотдавна получи подкрепления.

И трите балтийски страни имат обща граница с Русия, а Литва и Латвия граничат и с Беларус.

Президентът на Литва Гитанас Науседа изрази страдание за " влошаващата се обстановка в областта на сигурността в Балтийския район " и съобщи: " Безразсъдната експанзия на Русия против Украйна за следващ път потвърждава, че тя е дълготрайна опасност за европейската сигурност, за сигурността на целия алианс. "

Науседа и Ландсбергис приканиха за по-нататъшно подсилване на източния фланг на НАТО. " Не можем да си позволим украинските градове да се трансфорат в следващата Сребреница, Грозни или Алепо. Оказването на помощ на Украйна би трябвало да продължи ", посочи Ландсбергис.

Литовски политически партии показаха поддръжката си за предлагането на държавното управление за увеличение на разноските за защита през тази година до над 2,5 % от брутния вътрешен артикул на Литва, съобщи премиерката Ингрида Шимоните, съобщи Ройтерс.

На конференция тя съобщи, че това ще даде опция на страната в този момент да купува отбранителна техника и оръжия, чиято покупка е планувана напред във времето.

Първоначалният проект на Литва беше да похарчи за защита 1,2 милиарда евро през 2022 година, което подхожда на 2,05 на 100 от Брутният вътрешен продукт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР