Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза пред The Atlantic

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза пред The Atlantic
Коментари Харесай

Блинкен: САЩ няма да предприемат стъпки, водещи до по-широка ескалация на войната в Украйна

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън сподели пред The Atlantic в четвъртък в изявление, че когато става въпрос за войната в Украйна, Вашингтон не желае да подхваща никакви стъпки, които биха могли да доведат до " по-широка ескалация ".

Блинкън сподели, че въпреки Съединени американски щати към този момент дадоха да се разбере, че помощта за Украйна е " фундаментална " и Вашингтон възнамерява да предлага тази поддръжка " колкото е належащо ", те не желаят да уголемяват мащаба на тази война.

Междувременно американският формален представител разказа украинския президент Володимир Зеленски като " точния човек, на точното място и в точното време... който устоя на този миг в историята ".

Блинкен добави, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън " изпитва доста удивление и почитание към Зеленски ".

Вече има и първа огромна победа, Путин искаше да изтрие Украйна от картата на света и да я погълне, това не се случи и няма да се случи, разяснява Блинкън.

Разбира се, победа ще е преустановяване на огъня и прекъсване на войната, само че това би трябвало да почтено, да се резервира териториална целокупност и да е на база правилата на Организация на обединените нации, като се подсигурява, че Русия няма да повтори още веднъж това упражнение.

На въпрос дали победа е единствено когато Украйна си върне анексираните от 2014 година територии, Блинкън добави, че фундаменталното е, че Украйна резервира независимостта си, само че украинците би трябвало да решат какъв би трябвало да е мирът.

Блинкън съобщи, че връзките сред Съединени американски щати и Китай не могат да се нарекат Студена война, макар че страните са в положение на фундаментално несъгласие.

Според него Съединени американски щати и Китай са доста по-интегрирани, в сравнение с Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики едно време. Въпреки това, призна той, страните са в положение на съревнование.

Държавният секретар също счита, че Русия не желае да влиза в открит спор със Северноатлантическия алианс и по тази причина пести запаси и възпира ескалация в Украйна.

По-рано бе обявено, че администрацията на президента Байдън разполага с информация, че Китай обмисля опцията да " подкрепи Русия ", Вашингтон предизвестява Пекин и приканва да не прави това, съобщи Блинкyн.

Според него до момента Китай не е оказал помощ на Русия да избегне глобите и не е доставял оръжие.

" През последните няколко месеца получихме информация, която изрично демонстрира, че Китай в този момент обмисля да направи това ".

Държавният секретар разиска този въпрос на среща с Ван И, началник на офиса на Комисията по външни работи към Централен комитет на Китайската комунистическа партия.

Както сподели заместник-държавният секретар Виктория Нюланд, Съединени американски щати ще вкарат нов пакет от наказания против Русия в петък, който включва китайски компании.

Русия нахлу в Украйна преди една година и през идващите месеци районът стана очевидец на гибел, опустошения и една от най-тежките филантропични рецесии в Европа след Втората международна война.

Без да се вижда край, потребността на Украйна от помощ бързо нараства и световната поддръжка би трябвало да се приспособява надлежно към новите цели в границите на военния съюз.

Какъв е пътят напред и какви са последствията от тази война върху бъдещето на външната политика на Съединени американски щати, разяснява държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън пред основния редактор на The Atlantic, Джефри Голдбърг, като разискват последните развития и световните последствия от войната.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР