Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и председателят на Комисията

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и председателят на Комисията
Коментари Харесай

САЩ и АС са обсъдили кризата в Нигер

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и ръководителят на Комисията на Африканския съюз (АС) Муса Факи Махамат са обдсъдили рецесията в Нигер, съобщи говорителя на Държавен департамент на Съединени американски щати Матю Милър.

Блинкън беседва с Махамат по телефона, с цел да обсъдят " притеснителните събития в Нигер " и двамата " потвърдиха споделените цели на Съединени американски щати и Апелативен съд да видят незабавното освобождение на и приканиха за ценене на върховенството на закона и публичната сигурност ", Държавният департамент представителят Матю Милър сподели в изказване.

" Секретарят и ръководителят Факи също приветстваха районното водачество и съдействие, което е от значително значение за възобновяване на конституционния ред в Нигер ", сподели той.
 Военен прелом в Нигер, затвориха границите
Военен прелом в Нигер, затвориха границите

Войници настояват, че са свалили президента на Нигер

" Съгласявайки се, че няма задоволително военно решение на спора в Судан, те разискаха координирани старания за преустановяване на боевете, както и незабавната нужда от безконтролен филантропичен достъп и всички страни да зачитат човешките права ", добави Милър.

Коментарите идват, до момента в който напрежението продължава да пламти в Западна Африка, като други военни хунти дават обещание да поддържат военачалник , пълководец на президентската армия на Нигер, който се разгласи за началник на преходно държавно управление в петък след свалянето на Базум.

Базум беше определен през 2021 г . при първата демократична промяна на властта в Нигер, откогато получи самостоятелност от френското колониално ръководство през 1960 година

Лидерите на блока на Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS) издадоха ултиматум в неделя на хунтата да възвърне демократично определения президент след една седмица или да рискува военна интервенция от страните от района.

Западноафриканският блок също разгласи " незабавното " прекъсване на " всички търговски и финансови транзакции " с Нигер.
 Белият дом: Няма индикации Русия да стои зад преврата в Нигер
Белият дом: Няма индикации Русия да стои зад преврата в Нигер

Съединени американски щати не са трансформирали позицията си по отношение на наличието си в Нигер
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР