Държавният обвинител е поискал от съда присъда от 20 години

...
Държавният обвинител е поискал от съда присъда от 20 години
Коментари Харесай

Русия поиска 20 години затвор за Навални

Държавният обвинител е изискал от съда присъда от 20 години затвор за Алексей Навални по време на процеса при закрити врата против него по обвиняване в основаване на екстремистка общественост . Това заяви за ТАСС адвокатката на съветския опозиционен водач Олга Михайлова . На ТАСС се базира и Ройтерс. Същата информация дава на Асошиейтед прес близкият другар на Навални – Иван Жданов.

Според Жданов присъдата ще бъде произнесена на 4 август. Делото против 47-годишния Навални, който се счита за един от най-големите врагове на президента на Русия Владимир Путин, се води в наказателната колония ИK-6 в Мелехово, Владимирска област, на към 235 километра източно от Москва, където той понастоящем излежава присъди от общо 11 години и половина.

" Прокурорът изиска Навални да бъде приет за отговорен по член 3, алинея 282 от Наказателния кодекс на Руската федерация – основаване на екстремистка общественост и присъединяване в нея, а по този начин също и във финансови действия, свързани с екстремизъм, и обществени апели към екстремистки дейности. Поисканата присъда от 20 години би трябвало също да бъде излежана в наказателна колония ", посочи за ТАСС адвокатката на Навални.

За Даниел Холодний, втория обвиняем по делото за екстремизъм, който е някогашен механически шеф на YouTube канала на Навални, беше поискана присъда от 10 години. 

Навални беше задържан в Москва през януари 2021 година при завръщането си от Германия. Там той се възстановяваше от опит за отравяне с химически нервнопаралитичен сътрудник, за който упрекна Кремъл. Впоследствие опозиционерът получи 2 години и половина затвор за нарушение наредбите по условна присъда и още девет по обвинявания в машинация и пренебрежение към съда.

Новите обвинявания засягат активността на антикорупционната фондация на Алексей Навални и изказвания на негови сътрудници. Приближени на Навални показват, че те подвеждат под отговорност организацията със задна мощ от основаването й през 2011 година Навални отхвърля всички обвинявания като политически и упреква Кремъл , че желае да го държи зад решетките доживот.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР