Държавният глава Румен Радев заминава на двудневно посещение в Република

...
Държавният глава Румен Радев заминава на двудневно посещение в Република
Коментари Харесай

Президентът отива на двудневно посещение в Молдова

Държавният глава Румен Радев отпътува на двудневно посещаване в Република Молдова по покана на молдовския президент Мая Санду, оповестиха от прессекретариата на президента. Визитата се организира в подтекста на 30-годишнината от определяне на дипломатически връзки сред България и Молдова, която двете страни означават тази година.

Сред тематиките на визитата ще бъдат последващото задълбочаване на комерсиалните и икономическите връзки сред България и Молдова, съдействието в региона на европейската интеграция и районното партньорство в Югоизточна Европа. Акцент на срещите на президента Румен Радев ще бъде подложен и върху изискванията за запазване на културата и националната еднаквост на многочислената българска диаспора в страната. По публични данни общността ни в Молдова наброява над 50 000 души, като българите са шестата по бройка етническа група там.

Българският държавен глава ще бъде посрещнат от Мая Санду в Президентския замък в Кишинев. Двамата ще проведат среща „ на четири очи “, след което ще управляват пленарните диалози сред формалните делегации на България и Молдова. Президентите Радев и Санду се чака да дадат и изказвания за медиите. По-късно Румен Радев ще организира среща с ръководителя на Парламента на Молдова Игор Гросу. В рамките на деня българският президент ще сервира цветя пред паметника на Щефан чел Маре – княз на княжество Молдова, станал прочут в цяла Европа с упоритата си опозиция против Османската империя.

Утре Румен Радев ще посети град Тараклия и ще се включи в честванията по случай Деня на бесарабските българи – 29 октомври. Това е най-значимия празник за българската общественост в Молдова, като президентът ще насочи одобрение към присъстващите на гала в Тараклийския държавен университет „ Григорий Цамблак “. В Тараклия президентът ще участва и на разкриване на пресклуб на Българската телеграфна организация.

В рамките на визитата си в Молдова българският държавен глава ще посети Българския научен колеж „ Васил Левски “ в Кишинев. Румен Радев ще отдаде респект и пред паметника „ Шипка “ в молдовската столица. При визитата си в Молдова президентът ще бъде придружаван от брачната половинка си Десислава Радева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР