Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента

...
Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента
Коментари Харесай

Дейвид Харис: Гласът на България трябва да бъде чут

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента на Република България изпълнителния шеф на Американския еврейски комитет Дейвид Харис - на гала в Гербовата зала на " Дондуков " 2.

Отличието е за изключителния принос на Дейвид Харис за развиването на другарските връзки сред българския и еврейския народ, укрепването на демократичните полезности, отбраната на правата на индивида, както и за битката с антисемитизма и всички форми на дискриминация.

За мен е чест да отлича Дейвид Харис с Почетния знак на президента на Република България, в символ на признателнoст за същинското другарство и за дългогодишното дело и идея, съобщи по време на церемонията президентът.

Румен Радев добави, че Харис, който е отпред на Американския еврейски комитет повече от 30 години, посвещава живота си на реализирането и разширението на задачата на организацията за битка с деянията на антисемитизма в целия свят, за противопоставяне на екстремизма, радикализма, дискриминирането и езика на омразата, за отбрана на правата на индивида.

Президентът Радев означи и персоналния принос на Харис за отстояването и популяризирането на " невиждания исторически акт на спасението на близо 50 хиляди български евреи по времето на Втората международна война ".

По думите на президента историите на избавените не би трябвало да се не помнят, по този начин както почитаме и паметта на починалите, тъй като " това е роман за един безподобен героизъм, урок по човещина, хуманизъм и добрина ".

" Страната ни избави идеала за хуманизма, избави достолепието на Европа в един от най-мракобесните интервали в нашата история ", сподели още Румен Радев.

Той уточни, че точно за отстояването на тази историческа истина Дейвид Харис заслужава нашата чисто човешка признателност, изключително през днешния ден, когато " сянката от предишното още веднъж се надига, точно споменът за този героизъм ни оказва помощ да се борим против всички прояви на дискриминация и в отбрана на демократичните полезности ".

Президентът означи още, че Американският еврейски комитет оказва помощ за разширение на нашето ползотворно съдействие със Съединени американски щати. Също и че комитетът е разкрил своя шести офис в Европа точно в София.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР