Държавният глава Румен Радев ще връчи на издигнатата от ГЕРБ

...
Държавният глава Румен Радев ще връчи на издигнатата от ГЕРБ
Коментари Харесай

Президентът ще връчи първия мандат за съставяне на правителство днес

Държавният глава Румен Радев ще връчи на издигнатата от ГЕРБ за министър председател с първия мандат Мария Габирел. Той щя я одобри на „ Дондуков “ 2 в 15.00 часа през днешния ден.

Преди връчването на мандата ГЕРБ ще организира срещи с парламентарно показаните партии за формата на държавно управление. Партията на Бойко Борисов ще договаря с всички без „ Възраждане “. Вчера номинираната за министър председател Мария Габриел разгласи, че предлага експертно държавно управление за 1 година без то да е съдружно. А Борисов съобщи, че до 15.00 часа през днешния ден желае да знае отговорите на водачите на „ ПП-ДБ “, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и „ ИТН “ дали биха взели участие в подобен кабинет. Първите, с които ще се срещнат през днешния ден от ГЕРБ, са социалистите, защото с тях имали най-големи разлики.

А откакто този следобяд ГЕРБ получи първия мандат, Мария Габриел ще разполага с една седмица, с цел да върне досието със състав и конструкция на Министерския съвет. Ако не успее да го направи, мандатът ще отиде при вторите по бройка в Народното събрание – „ ПП-ДБ “. В случай, че и те се провалят, ще се стигне до трети финален опит, само че този път партията ще е по желание на президента. За нея в Конституцията не е очакван съответен период, в който да върне мандата. Ако процедурата завърши без постоянно държавно управление, президентът ще разпусне 49-ото Народно заседание, ще насрочи още едни предварителни избори и ще назначи нов длъжностен кабинет.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР