Държавният глава Румен Радев ще бъде на работно посещение в

...
Държавният глава Румен Радев ще бъде на работно посещение в
Коментари Харесай

Румен Радев ще присъства на възпоменателна церемония за 80 г. от Втората световна война

Държавният глава Румен Радев ще бъде на работно посещаване в Република Полша на 1 септември, неделя, за присъединяване във възпоменателната гала, с която ще бъде маркирана 80-ата годишнина от началото на Втората международна война. Това оповестиха от прессекретариата на президента.

В събитието в полската столица ще вземат участие представители на държави-членки на Европейския съюз, НАТО и Източното партньорство. В рамките на работното си посещаване във Варшава президентът Румен Радев ще организира двустранни срещи със свои сътрудници.

Германският канцлер Ангела Меркел също ще взе участие в отбелязването на 1 септември във Варшава на 80-годишнината от експлоадирането на Втората международна война. Тя ще се причисли към немския президент Франк-Валтер Щайнмайер, който се чака също да посети Полша. По принцип не е всекидневно немският президент и канцлер да вземат участие дружно в задгранична аудиенция, означават немски медии.

Американският президент Доналд Тръмп анулира визитата си в Полша поради приближаването на урагана Дориан към Флорида. Тръмп разгласи, че вместо него ще замине вицепрезидентът Майк Пенс.

Полша не предложения Сърбия и Русия на 80-тата годишнина от началото на Втората международна война. По информация на сръбското външно министерство Александър Вучич не е получил покана, защото посолството на Сърбия във Варшава е получило информация, че са поканени единствено членове на Европейски Съюз, НАТО и Източното партньорство.

Обяснението на полската страна пък за непоканването на Владимир Путин е, че „ президентът (на Полша) е решил да предложения страните от Европейския съюз и Източното партньорство, Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова, Украйна. И Русия не взе участие в нито една от тези организации “.

По-рано полските управляващи взеха своето решение да не канят съветски представители, обяснявайки, че на 1 септември 1939 година Русия към момента не е взела участие във войната и Полша желае да означи годишнината с тези страни, с които в този момент тя работи в тясно съдействие. Полската консервативна партия „ Право и правдивост “, която е на власт в страната, съгласно медиите е избрала този формат, с цел да означи годишнината от нападението над Полша и началото на експлоадирането на войната с днешните съдружници от НАТО и Европейския съюз, с цел да избегне съветския президент, който беше поканен на предходната кръгла 70-годишнина.

На отбелязването на 1 септември ще участват 40 задгранични делегации с към 250 посетители, в това число държавни и държавни ръководители, по покана на полския президент Анджей Дуда. За първи път церемонията беше преместена от Гданск и полуостров Вестерплате във Варшава, заради по-ранни разногласия с управляващите в Гданск, доминирани от полската съпротива. Програмата планува немският и полският президенти да отдадат респект на цивилните жертви от Втората международна война в град Велюн, в централната част на Полша, на разсъмване на 1 септември, ненадейно бомбардиран от нацистите в 4.40 ч., до момента в който Германия към момента не е оповестила война на Полша.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР