Държавният глава Румен Радев отправи зов проблемите на Българската армия

...
Държавният глава Румен Радев отправи зов проблемите на Българската армия
Коментари Харесай

Президентът: Как да дадем оръжие на Украйна като е старо? Първо да си модернизираме армията

Държавният глава Румен Радев насочи вик проблемите на Българската войска да не се политизират и модернизацията на армията да не се отсрочва.

Президентът посети образователния полигон " Ново село ", където взе участие в формалната гала по вдишване на ролята на Рамкова страна от Италия за бойната група в нашата страна.

Всяка една страна може да разчита на НАТО при положение на потребност, само че тя би трябвало да разчита и на личните си въоръжени сили, сподели президентът Радев и разяснява, че няма място за отсрочване на модернизацията на българската войска.

Той прикани никога да не се политизират проблемите на Българската войска и още веднъж подсети, че през годините политиците не са се вслушвали във висшето военно управление и по тази причина се забавя модернизацията.

Относно настояванията за даване на оръжия за Украйна президентът Радев разгласи, че първо би трябвало да имаме ново въоръжение за нашата войска и чак тогава да предоставим остарялото:

" Трябва да е ясно, че даването на въоръжение от българската войска за Украйна сега, без да са въведени нови мостри като заменяне, ще задълбочи недостига от боеспособности за дълъг интервал от време и то в условия на влошаваща се среда за сигурност освен на север от нас, а и на Балканите ".

На образователния полигон " Ново село " се състоя формалната гала по предаването на командването на многонационалната бойна група от българската страна на Италия, която поема ролята на Рамкова страна, а България продължава да извършва ролята на страна хазаин.

Към момента Италия взе участие с контингент в състава от близо 700 бойци. Самата бойната група стартира сглобяването си през месец март, когато първите включили се към българския 42-ри механизиран батальон бяха американски военнослужещи с бойни машини " Страйкър ". Впоследствие дружно с тях на " Ново село " упражняваха военнослужещи от Англия и Гърция. В състава на групата ще се включат и албански военни.

Многонационалната бойна група в България е част новосформираните бойни групи на НАТО в Прибалтика, Полша, Унгария, Румъния и Словакия в отговор на съветското навлизане в Украйна и усилване на сигурността по Източния фланг на Алианса.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР