Държавният глава наложи вето на част от текстовете на Закона

...
Държавният глава наложи вето на част от текстовете на Закона
Коментари Харесай

Президентът наложи вето на мораториума за нови лекарства


Държавният глава наложи несъгласие на част от текстовете на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година поради незаплащането от НЗОК през 2018 година на избрани лекарствени артикули.

Така парлментът ще би трябвало да разиска отначало признатия мораториум върху финансирането на лечения на хора с редки и онкологични болести. 

" Президентът смята, че се основава друго отнасяне на здравноосигурените лица през 2018 година и се визира главно конституционно право, гарантиращо на жителите налична здравна помощ. Лимитираният финансов запас за здраве постанова усъвършенстване на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това, обаче, не може да е за сметка на конституционните права на жителите и обществената правдивост. ", се споделя в позицията на президентската институция

В същото време уеб сайтът " Гласове " заяви, че президентът е твърдо решен да наложи несъгласие и върху антикорупционния закон, който следва да бъде гласуван на второ четене в пленарна зала, написа уеб сайтът " Гласове ". Изданието е научило за желанието на президента от свои източници в президентската администрация. Очаква се законът да бъде дефинитивно признат до края на годината и от 1 януари 2018 година да стартира структурирането на плануванаъа в него мегакомисията за битка с корупцията.

Новият антикорупционен орган е предмет на разногласия сред ръководещите и опозицията. Българска социалистическа партия и президентът са на мнение, че би трябвало президентът да назначава ръководителя на новата конструкция. ГЕРБ и кабинетът упорстват той да се избира от законодателния орган.

Този орган ще инкорпорира и другите до момента съществуващи органи за битка с корупцията, макар, че те са потвърдили своята неефективност - Комисията за попречване и определяне на спор на ползи (КПУКИ), прословутият Център за предварителна защита и противопоставяне на корупцията и проведената престъпност към Министерския съвет, прочут като БОРКОР, и съответното звено от Сметната палата, обвързвано с активността по анулирания Закон за гласност на имуществото на лица, заемащи висши обществени и други длъжности.

Очаква се сформирането на новия орган за битка с корупцията да отнеме минимум три месеца, тъй че ще проработи на. / segabg.com

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР