Държавният газов оператор Булгартрансгаз обяви отново три обществени поръчки за

...
Държавният газов оператор Булгартрансгаз обяви отново три обществени поръчки за
Коментари Харесай

Подновени са поръчки за над 517 млн. лв. за разширението на Чирен

Държавният газов оператор " Булгартрансгаз " разгласи още веднъж три публични поръчки за разширението на газохранилището в Чирен от сегашните 550 млн. куб. м на 1 милиарда куб. м. Те са за надземната част с компресорни станции, за нови подземни сондажи на оборудването и за създаване на газопровод от хранилището до мрежата на " Булгартрансгаз " крой козлодуйското село Бутан. Спрямо предходните процедури смяна има единствено в тази за газопровода – в този момент тя планува освен планиране, а и доставка на материали и съоръжение, изграждане и въвеждане в употреба на тръбата и надлежно цената ѝ е доста по-голяма.

Този път и трите търга вървят в пакет - предложения се одобряват до 19 септември, ще бъдат отворени на идващия ден и срокът за осъществяването им е 600 дни.

Цените на трите поръчки е общо над 517 млн. лева

Предишните процедури, две от които бяха обжалвани пред Комисията за защита на конкуренцията, бяха прекъснати поради смяна в изискванията за заплащане към бъдещите реализатори поради предоставена държавна гаранция за " Булгартрансгаз " за изтегляне на нисколихвен заем от близо 208 млн. евро от Европейската банка за възобновяване и развиване. Отделно " Булгартрансгаз " получи през януари 2022 година за плана от Европейската комисия за 78 млн. евро..

Поръчката за надземна част включва създаване и въвеждане в употреба на нова компресорна станция, който да обезпечава надеждна и непрекъсната работа в режим нагнетяване и рандеман на газ, както и нова газоизмервателна станция. Така хранилището, в което сега може единствено да се нагнетява или изпомва газ, ще работи в реверсивен и бързо сменящ се режим, с цел да се реагира при нужда от вкарване на по-евтина суровина по отношение на пазарната обстановка. Това е и най-скъпата поръчка – за 300 млн. лева без Данък добавена стойност.

Вторият търг е за устройствено обмисляне, разработване на капиталов план, доставка на нужните материали и съоръжение, създаване и въвеждане в употреба на 13 нови подземни сондажи. Неговата планирана стойност е 133.694 млн. лева без Данък добавена стойност.

Третата поръчка е за капиталово планиране, доставка на нужните материали и съоръжение, създаване и въвеждане в употреба на свързващ газопровод сред Чирен и съществуващата газопреносна мрежа на " Булгартрансгаз " в региона на с. Бутан. Неговата стойност е 83.915 млн. лева

Разширението на подземното газово вместилище " Чирен " се приготвя от години и планът има стратегическо значение за възстановяване на енергийната сигурност и повишение на конкуренцията и ликвидността на пазара на природен газ в България и в района.

От 2013 година насам разширението на ПГХ " Чирен " е със статут „ план от общ интерес “ и е част от всички описи на планове от общ интерес за Европейския съюз, изготвяни според Регламент (ЕС) № 347/2013 година Проектът има статут на предпочитан и в границите на Инициативата " Три морета ".

Разширението на газовото вместилище в Чирен е включено в Енергийната тактика на България и дружно с плановете за модернизацията на инфраструктурата на " Булгартрансгаз ", терминалът за полутечен газ край Александруполис и интерконекторите със Сърбия и Гърция е неразделна част от развиването на инфраструктурата у нас, показват от газовия оператор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР