Държавният газов оператор Булгартрансгаз е прекратил и трите поръчки за

...
Държавният газов оператор Булгартрансгаз е прекратил и трите поръчки за
Коментари Харесай

Булгартрансгаз е спрял и трите поръчки за разширение на газохранилището в Чирен -

Държавният газов оператор " Булгартрансгаз " е прекратил и трите поръчки за разширението на газохранилището в Чирен до 1 милиарда куб. м., оповестява.

Две от тях са са блокирани с тъжби пред Комисията за защита на конкуренцията още при подаване на офертите. Очаква се същото и за третата. Така за тях ще се разгласят нови публични поръчки, които ще са по-различни от прекратените.

Дружеството цели да преформатира финансовата част на публичните поръчки – обезпечаването на средствата и метода на заплащане, поради предстоящата държавна гаранция за изтегляне на 207.6 млн. евро заем от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). Тя е заложена в актуализацията на бюджета за 2022 година, чието приемане в Народното събрание е под въпрос, откакто " ИТН "  напусна ръководещата коалиция. Все отново се чака текстовете за държавната гаранция за " Булгартрансгаз " да минат, поради значимостта на плана за увеличение на стратегическите газови запаси на страната.

Прекратените процедури са за доставката на материали и съоръжение, създаване и въвеждане в употреба на надземната част от газохранилището с планирана стойност 300 млн. лева без ДДС; за осъществяването на подземните сондажи, които да поемат новите количества, оценена на 133 млн. лева без Данък добавена стойност и за разработване на механически план за газопровод от оборудването в Чирен до село Бутан край Козлодуй за свързване с газопреносната мрежа на " Булгартрансгаз ". Последната поръчка бе за 820 хиляди лева без Данък добавена стойност.

Поръчката за наземната част от газохранилището бе обжалвана от свързваното с енергийния предприемач Христо Ковачки сдружение ДЗЗД " Нова газ 2021 ". В претекстовете на решението за прекратяването на поръчките за наземната част и за новите подземни сондажи от разширението на Чирен е посочено, че това се прави, тъй като в сегашните процедури е планувано " Булгартрансгаз " (БТГ) да заплаща разсрочено, тъй като няма наличните средства. Това вероятно значи, че изпълнителят ще би трябвало да тегли заем, с цел да работи и по тази причина е планувано претендентите да желаят до 3% оскъпяване.

Междувременно " Булгартрансгаз " е решил да се възползва от утвърдена от Европейска банка за възстановяване и развитие линия за финансиране на директно или индиректно наранени от спора в Украйна сдружения. Предложението е за 5- до 7-годишни заеми с 2 година гратисен интервал и годишен лихвен % 6-месечен EURIBOR + 1%. Единственото изискване е държавна гаранция, каквато " Булгартрансгаз " се надява да мине с актуализацията на бюджета.

Процедурата за проектирането на газопровода от " Чирен " до село Бутан се приключва, тъй като БТГ е решил да разгласи една обща за дейностите по проектирането и построяването на газопровода. Целта е основаване на опция за редом осъществяване на действия, в това число усъвършенстване на процеса на заявяване и приемане на доставките на съоръжение и материали на допустимо най-ранен стадий, показва се в решението на газовия оператор.

Реорганизацията на поръчките за разширението на газохранилището БТГ изяснява с нуждата от ускорение реализацията на плана поради рецесията с газовите доставки, подбудена от войната в Украйна и затварянето на кранчето за България от " Газпром ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР