Държавният газов оператор Булгартрансгаз (БТГ) и саудитският консорциум Аркад подписаха

...
Държавният газов оператор Булгартрансгаз (БТГ) и саудитският консорциум Аркад подписаха
Коментари Харесай

Светкавичен договор за строежа на Турски поток у нас

Държавният газов оператор " Булгартрансгаз " (БТГ) и саудитският консорциум " Аркад " подписаха в сряда мълниеносен контракт за доставката на тръби и създаване на трасето на газопровода " Турски поток " през българска територия.

Това става единствено два дни, откакто Върховният административен съд в профил пречката пред договора на стойност 1.102 милиарда евро без Данък добавена стойност. Това стана допустимо, тъй като компанията с съветска връзка " Комплишмънт Дивелопмънт " отдръпна жалбата си против в началото определения консорциум " Аркад " – ГРРБ. В същото време още не е изминал седемдневният период, в който определението на съда може да се апелира.

Парафирането на контракта се случи изненадващо, без никаква предварителна информация от държавната пресслужба или от Министерството на енергетиката. На събитието се оказаха единствено репортерите, пристигнали да отразят постоянното съвещание на Министерския съвет в сряда. В същото време церемонията е била готова грижливо, да стане в наличието на посланика на Саудитска Арабия Месфер Бин Абдулрах, а документът от саудитска страна е подписан от Хани Али Абдул Латиф Абдул Хали. Според обясненията на енергийното ведомство, той е един от притежателите и изпълнителен шеф на " Аркад Интереншънъл ". Консорциумът " Аркад " е сред саудитската компания " Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни " и записаната в Италия нейна компания " Аркад Ей Би Би С.П.А. ".

Има ли саудитско-руска сделка?

От българска страна договорът е подписан от Любомир Кръстев, началник на отдела " Възлагане на публичните поръчки " в " Булгартрансгаз ". Причината той да парафира документа била, че такава била практиката в сдружението, когато става въпрос за публични поръчки. Кръстев е акредитиран да съставлява изпълнителния шеф на газовия оператор Владимир Малинов, който също присъстваше на церемонията. На нея бяха и министър председателят Бойко Борисов, и министърът на енергетиката Теменужка Петкова и съветският министър на индустрията и търговията Денис Мантуров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР