Държавният газов доставчик Булгаргаз е внесъл коригирано заявление за цената

...
Държавният газов доставчик Булгаргаз е внесъл коригирано заявление за цената
Коментари Харесай

КЕВР ще обсъжда 3.5% поскъпване на газа през март

Държавният газов снабдител " Булгаргаз " е внесъл поправено заявление за цената на природния газ през март и вместо понижение с 2 %, се предлага повишаване с 3.5 на 100, излиза наяве от уеб страницата на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

В него " Булгаргаз " пресмята, че цената от 1 март би трябвало да е 113.73 лева./МВтч без налози и такси, до момента в който предходните им сметки към 8 февруари бяха за стойност от 107.96 лева./Мвтч при настояща за февруари цена от 109.88 лева

За петък - 4 март, е планувано откритото съвещание на КЕВР за разискване на заявката на " Булгаргаз ", което обаче е от 8 февруари, а не обновеното. Неясно по какви аргументи регулаторът този път отсрочи полемиките по предлаганата цена, които нормално бяха в последната седмица на предходния месец, преди влизането на цената в действие. Утвърждаването нормално става на самото първо число, с две изключения, когато по политически аргументи предходния кабинет на ГЕРБ отсрочи много огромно повишаване, последното от които тъкмо преди постоянните парламентарни избори предишния април.

От отчета на регулатора, който ще бъде прегледан в петък, излиза наяве, че в заявката си от началото на февруари " Булгаргаз " е предложил в цената за март да се включи съставния елемент за компенсиране на разноски, произлизащи от наложени отговорности към обществото, по проекта за деяние при изключителни обстановки за гарантиране на сигурността на доставките на природен газ в България. На какъв брой възлизат тези разноски обаче е заличено в отчета на регулатора.

От него се схваща, че КЕВР е поискала обширни данни за източниците и цените на нагнетения от държавното сдружение газ в хранилището в Чирен сред май и октомври 2021 година, какви са наличните ресурси за всеки месец на този интервал.

В първото си заявление публичният снабдител е дал данни от изданието Argus European Natural Gas от 18 февруари 2022 година за цената за доставка през март на европейски газови тържища. На нидерландската TTF тогавашните фючърси са били за 73.35 евро/МВтч, на немската VTP – 73.57 евро, на Zeebrugge – 72.95 евро/MВтч; а на VTP Austria - 74.90 евро, които са доста по-високи от препоръчаните от " Булгаргаз " за одобряване.

Дружеството също по този начин е показало, че на 1 март ще промени количествата, добивани от хранилището в Чирен, като дял от мискираната цена, само че от импортираното на тази дата заявление не излиза наяве какви са размерите по двата контракта за доставки на съветски и азерски газ, и какви – от запасите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР