Държавният департамент на САЩ обяви вчера нови визови ограничения срещу

...
Държавният департамент на САЩ обяви вчера нови визови ограничения срещу
Коментари Харесай

САЩ налагат нови ограничения на кубински служители преди годишнината от протестите на острова

Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи през вчерашния ден нови визови ограничавания против 28 кубински висши чиновници, които съгласно ведомството са забъркани в потушаването на преобладаващо мирните митинги в Куба преди близо година, съобщи Ройтерс.

В изказване американското външно ведомство показва, че рестриктивните мерки се отнасят до висши членове на кубинската комунистическа партия и чиновници, които работят в информационния и медийния бранш в страната.

Кубинският външен министър Бруно Родригес осъди остро в обществените медии американските ограничения и политика по отношение на Куба малко след оповестението им и сподели, че те нарушават интернационалното право. Предвид несполучливия опит да провокират национално въстание в Куба през 2021 година, американското държавно управление и неговият държавен секретар се пробват да дискредитират националната победа над империалистическата експанзия, сподели Родригес.

Хавана твърди, че американското икономическо ембарго от времето на Студената война, дружно с хипотетичните опити за подклаждане на митингите на острова целят събаряне на комунистическото държавно управление.

След началото на митингите на 11 юли 2021 година, които бяха най-мащабните от десетилетия, управляващите на карибския остров осъдиха стотици кубинци дейно по обвинявания, вариращи от нарушение на публичния ред до образуване на безредици. Други дисиденти избягаха от острова и живеят в заточение.

Държавният департамент на Съединени американски щати упрекна кубинските управляващи, които са обект на нови визови наказания, че прокарват политика, довела до свързани с принуждение несправедливи арестувания на хора, симулация на правосъдни процеси и присъди от десетки години след всеобщите демонстрации.

Тази седмица Неправителствени организации „ Хюман райтс уоч “ сподели, че държавното управление в Хавана „ систематично “ е нарушавало правата на протестиращите, с цел да попречи на по-нататъшни демонстрации.

Няколко правозащитни групи приканиха държавните управления на други латиноамерикански и европейски страни да се вгледат по-задълбочено в последствията от миналогодишните митинги.

Вчера Държавният департамент сподели, че кубинското държавно управление е прибегнало и до ограничение на интернет връзките, с цел да не разреши на хората в Куба да поддържат връзка между тях и да блокира връзките с външния свят.

Служители в държавните медии не престават да вземат участие в акция против хвърлените в пандиза протестиращи и техните фамилии, които приказват обществено за правосъдните каузи против околните си, показва американското дипломатическо ведомство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР