Държавният департамент на САЩ обяви, че е решил да одобри

...
Държавният департамент на САЩ обяви, че е решил да одобри
Коментари Харесай

САЩ дадоха зелена светлина на модернизацията на турските F-16

Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи, че е решил да утвърди модернизацията на софтуера за авиониката за съществуващия флот от изитребители F-16 на Турция , написа " Катимерини ".

Сделката, оценена на към 259 милиона $, е първата продажба на военно съоръжение на Турция от години.

Турция също така, договорка, оценена на 20 милиарда $ . Това провокира възражения в Конгреса предвид на придобиването на Турция от съветски ракетни системи и потреблението на F-16 за неведнъж нарушение на въздушното пространство на Гърция и оборване на суверенитета й върху елементи от Егейско море. Влиятелният ръководител на комисията по външни връзки на Сената, сенатор Боб Менендес,.

Ройтерс заяви в понеделник, че договорката за надграждане на софтуера " продължава... откакто водачите на комисиите на Конгреса на Съединени американски щати дадоха импровизирано утвърждение ".

" Турция е пореден и скъп съдружник на НАТО ", сподели в изказване представителя на Държавния департамент. " Администрацията на Байдън поддържа напъните на Türkiye да докара авиониката на своя флот F-16 до стандарта. "

Държавният департамент отбелязва, че препоръчаната продажба няма да промени военния баланс на силите в реиона.
 Турция пусна първия си самолетоносач
Турция пусна първия си самолетоносач

Корабът е дълъг 231 м и необятен 32 метра

. докара до изхвърлянето на Анкара от програмата за F-35 и антагонизира Конгреса на Съединени американски щати. Разногласията с Вашингтон по отношение на политиката в Сирия и досието на Турция във връзка с човешките права и свободата на изложение също тежат върху настроенията в Конгреса.

Говорител на Държавния департамент отхвърли коментар, заявявайки, че ведомството не удостоверява и не разяснява препоръчаните продажби или прехвърляния на оръжие, до момента в който администрацията не изиска публично утвърждение от Конгреса.
 Байдън желае от Конгреса да подпише F-16 за Турция и се готви за F-35 за Гърция
Байдън желае от Конгреса да подпише F-16 за Турция и се готви за F-35 за Гърция

Турция ще получи 40 изтребителя F-16 и комплекти за рационализация на 79 ф-16, а Гърция 30 изтребителя F-35
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР