Държавните служители и федералните политици в Австрия ще трябва да

...
Държавните служители и федералните политици в Австрия ще трябва да
Коментари Харесай

В Австрия се забранява ползването на ТикТок от служебни телефони

Държавните чиновници и федералните политици в Австрия ще би трябвало да изтрият приложението за шерване на видеоклипове ТикТок от телефоните си, защото Виена се стреми да забрани на китайската компания достъпа до чувствителни данни, заяви през днешния ден пред публицисти министърът на вътрешните работи Герхард Карнер преди седмичното съвещание на министерския съвет.

За длъжностните лица и политиците на държавно и общинско равнище е издадена рекомендация да спрат да употребяват приложението за служебни цели, съобщи той, само че добави, че политиците и длъжностните лица са свободни да продължат да употребяват приложението в персонален проект.

Карнер обоснова мярката със съответните рекомендации на работна група, образувана от представители на разнообразни австрийски министерства. Решението е взето, с цел да се подсигурява сигурността на информацията и данните.

С този ход Австрия се причислява към Австралия, Англия, Съединени американски щати, Канада, Нова Зеландия, както и към Европейската комисия, които в последните седмици издадоха сходни разпореждания.

ТикТок се ръководи от китайската софтуерна компания Bytedance, която не е благосъстоятелност на страната. Критиците обаче показват, че комунистическата партия и управляващите в Китай на доктрина могат да оказват въздействие върху интернет фирмите и да получават достъп до техните данни, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР