Държавните ръководители в Република Северна Македония трябва да разберат, че

...
Държавните ръководители в Република Северна Македония трябва да разберат, че
Коментари Харесай

Президентът: Парламентът трябва да приеме редица закони сега, а не през лятото

Държавните ръководители в Република Северна Македония би трябвало да схванат, че пътят към Европейски Съюз минава през признаването и уважаването на правата на македонските българи и на нашето културно-историческо завещание. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти във връзка въоръженото нахлуване нощес против българския културен клуб " Цар Борис III " в Охрид. По думите на президента стрелбата с оръжие по българския клуб е неприемлив акт на експанзия, която е насаждана с десетилетия в нашата съседка против България и българите.

Президентът Радев акцентира, че спазването на правата на българите в РСМ и уважението към общата ни история и общите дълбоки исторически корени е единственият метод жителите на нашата съседка да поемат по пътя, по който те са изразили неведнъж, че желаят да вървят. Румен Радев напомни, че макар големия напън България да допусне абсолютно РСМ да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз, до последно е отстоявал българската позиция РСМ да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз едвам откакто бъдат обезпечени правата на македонските българи посредством вписването им в конституцията на страната.

„ Това Народно заседание има да свърши значима работа и да одобри закони в този момент, а не през лятото, тъй като тогава ще бъде извънредно късно “, уточни още Румен Радев в отговор на въпрос и добави, че е дал задоволително време на партиите за разговор и работа и те би трябвало да поемат своята отговорност за сформиране на постоянно държавно управление. Изцяло от партиите зависи дали желаят избори незабавно и бързо предоставяне на мандатите, акцентира президентът. Следващата седмица президентът ще организира съвещания с последната парламентарно показана партия – „ Български напредък “.

В отговор на въпрос президентът Радев съобщи, че ще се произнесе през днешния ден по импортираната оставка на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров, откакто се запознае в детайли с постъпилите в президентската институция документите и претекстовете на управлението на вътрешното министерство. Попитан дали би изискал оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев, каквито апели има от разнообразни политически сили, президентът уточни, че не е в пълномощията на партиите да желаят оставка на длъжностен министър. Президентът прикани политическите сили да създадат постоянно държавно управление и по-късно да желаят оставки. „ Министърът ясно се аргументира какво прави сега, с цел да запълни дефицити, които са налагани в работата на Министерство на вътрешните работи с години. Сега Министерство на вътрешните работи потегля по един възстановителен път, съобщи президентът.

Помолен за коментар на желаните от Политическа партия „ Продължаваме промяната “ промени в разпоредбите по желание на шефовете на специфичните служби Румен Радев съобщи: „ Вчерашната позиция на „ Продължаваме промяната “ сподели още един път, че управлението на партията към момента има проблеми с познаването на законите в Република България. Съгласно тези закони президентът не взе участие в управлението на службите. Когато си налегнат от възторг да променяш нещо без да го познаваш добре, резултатът може да те води в най-неочаквана посока “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР