Държавните и правителствените лидери на Европейския съюз одобриха започването на

...
Държавните и правителствените лидери на Европейския съюз одобриха започването на
Коментари Харесай

Скопие и Тирана с още една крачка по-близо до преговорите за ЕС


Държавните и държавните водачи на Европейския съюз утвърдиха започването на договаряния за присъединение с Албания и Северна Македония, съобщи БГНЕС.

Одобряваме заключението на Съвета на Европейски Съюз от 25 март по отношение на процеса на разширение, стабилизация и асоцииране, се споделя в формалната декларация от срещата на върха. Преди три дни външните министри на Европейски Съюз одобриха заключенията на равнище посланици, които дадоха зелена светлина за започване на договарянията с районен съд Македония и Албания. Вчера всичките 27 страни от Европейски Съюз се съгласиха, че обновената методология на Еврокомисията за предприсъединителни договаряния е приемлива и че реформаторският развой в районен съд Македония дава отговор на изискванията за започване на договаряния.

Първата междуправителствена конференция би трябвало да се организира „ колкото е допустимо по-скоро ”, гласяха заключенията на страните членки. Преди това Еврокомисията би трябвало да изготви преговорна рамка, която също би трябвало да бъде утвърдена от страните членки. Заради неяснотите заради пандемията към този момент никой не се ангажира със споменаването на съответни дати.

В началото на тази година Европейският съюз промени процедурата за договаряния за приемането в Европейски Съюз. Ако по-рано началото на тези договаряния безусловно трябваше да приключи с приемането на страната и процесът беше изцяло необратим, то в този момент Европейският съюз получи законното право да се откаже от договарянията, да ги спре или да стартира още веднъж процеса на договаряния по обособени посоки при положение на незадоволителни резултати. Въвеждането на тези промени в преговорния развой е разрешило да се получи единодушието на Франция и Холандия за започване на договаряния с Албания и Северна Македония.

Съветът на Европейски Съюз не можа да реализира консенсус по отношение на начало на договарянията с тези страни на 15 октомври предходната година, а след това решение на този въпрос също не беше реализирано на срещата на върха на Европейски Съюз, макар обстоятелството, че преди този момент Европейската комисия предложи стартирането на тези договаряния.

Снощи българският министър председател Бойко Борисов съобщи, че поддържа започването на договаряния за присъединение с Албания и Северна Македония.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР