Държавните енергийни производители ще предлагат специални продукти, подходящи за планиране

...
Държавните енергийни производители ще предлагат специални продукти, подходящи за планиране
Коментари Харесай

Енергийни производители със специални борсови продукти за едрия бизнес

Държавните енергийни производители ще оферират специфични артикули, подобаващи за обмисляне на работата при огромните енергийни потребители бизнес. Това сподели министърът на енергетиката Андрей Живков по време на брифинг.

Една от ограниченията, които ще бъдат подхванати незабавно, за утешение на цените е точно тази – държавните АЕЦ „ Козлодуй “ и Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ да стартират да оферират сила през Българската самостоятелна енергийна борса, особено за енергийно-интензивните производства, стана ясно от думите на министър Живков.

„ С изключителна угриженост следим цените, значимо е българската промишленост да остане работоспособна, да не се провокират банкрути или разтърсвания в стопанската система, тъй като това са неща, които ще рефлектират в цялата страна “, сподели още Живков.

В срещата участваха освен представители на бизнеса, само че и енергийни търговци, КЕВР, синдикални организации, БЕХ и представители на енергийната борса.

От 1 юли целият бизнес е на свободния пазар и придвижването на цените сега оказват съществено въздействие върху всички промишлени консуматори. Проведохме среща с енергоинтензивните предприятия и някои работадателски организации, уточни министърът.

" Ситуацията е в действителност е трагична. Цените на енергоносителите към този момент са в шокови равнища, а още не е настъпила зимата. Говорим за няколкостотин милиона евро, които би трябвало да завоюват стопанските предприятия, с цел да изплати тази цена. Това не се дължи на физически дефицит. Цените на въглеродните излъчвания нарастнаха, има повишаване на природния газ. Алтернативните горива – природен газ и въглища, които могат да успокоят пазарите, са скъпи или в дефицит, по една или друга причина. Всичко това ще ни затрудни да излезем от рецесията в година след пандемия. Задача на служебния кабинет е да се откри решение най-малко до март. Системата не е пред физически дефицит, само че има суматоха на пазарите – тя е в целия Европейски Съюз и се придвижва и на нашия пазар. Както администрацията, по този начин и ние сме затруднени пред намиране на общо решение, като съблюдаваме и европейските правила ", изясни при започване на брифинга Константин Стаменов,  председател на Управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК).

Министърът на енергетиката напомни, че в сега няма дефицит на електрическа енергия у нас, всички вероятни блокове на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ работята. Там сега има два блока, които са в ремонт, само че в най-скоро време и те ще бъдат пуснати в паралел.

„ Благодарение на това стоим на дъното на цените, само че това не ни успокоява, тъй като даже на дъното цените са високи ", разяснява Живков.

Той съобщи, че се търсят краткосрочни решения, с цел да може българският бизнес да се оправи с ценовия период. Има и дълготрайни ограничения, които обаче няма по какъв начин да се приложат от служебното държавно управление.

" За нас е значимо българската промишленост да остане работоспособна и конкурентна на своите пазари и в това време да не се провокират банкрути или някакви разтърсвания в българската стопанска система. Това са неща, които ще рефлектират като цяло в обстановката в страната. Останахме разполагаем. Следващата седмица ще създадем още една среща, като включим в диалозите Министерство на финансите и Министерство на стопанската система ", сподели още Андрей Живков.

По думите му ограниченията са най-разнообразни, измежду тях има преразглеждане на някои правила за работа на борсата, както и на опцията да се подкрепят енергоинтензивните производства във връзка с цената на излъчванията, като се съблюдават европейските правила.

От изнесените данни стана ясно, че сега износът в България е доста висок.

Потреблението в страната се движи към 4000 мвт, а износът е за към 2000 мвт. Министърът на енергетиката отговори на въпрос дали може да ограничи износът на ел. сила.

„ Вариант има, само че ние не сме в тези хипотези. Вариантите са при дефицит или застрашаване на електроенергийната система. Тези хипотези сега не са използвани “, изясни Живков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР