Държавни глави от 21 страни от Тихоокеанския регион се събират

...
Държавни глави от 21 страни от Тихоокеанския регион се събират
Коментари Харесай

Байдън и Си Цзинпин ще опитат да нормализират двустранните отношения в кулоарите на АТИС в Сан Франциско

Държавни глави от 21 страни от Тихоокеанския район се събират в Сан Франциско другата седмица за 30-ата среща на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие (АТИС) – и първата, домакинствана от Съединени американски щати от 2011 година

Лидерите ще обсъдят по какъв начин по-добре да подтикват търговията, вложенията и икономическия напредък в Тихоокеанския район и по какъв начин да се оправят с световни проблеми - от изменението на климата до регулациите на изкуствения разсъдък.

Но главното събитие на тази среща евентуално ще се разгърне в коридорите – диалози сред американския президент Джо Байдън и китайския водач Си Цзинпин.

На тях би трябвало да се обърне особено внимание, считат специалистите.

 
По-конкретно с тази среща би трябвало да забележим прогрес в напъните за улеснение на търговията в Азиатско-тихоокеанския район, за справяне с проблемите на промените на климата, финансите и други въпроси, които влизат в дневния ред на АТИС. Някои от тези тематики няма да влязат в заглавията за срещата сред Си Цзинпин и Байдън. Но във връзка с цялостното американско въздействие и метода, по който желаеме да оформим света в сходство с нашите стопански, политически ползи и полезности, срещата на АТИС има огромно значение.
Скот Кенеди – специалист по Китай в Центъра за стратегически и интернационалните изследвания 

Срещата ще се организира на фона на влошените връзки сред Китай и Съединени американски щати и световните разтърсвания от войните сред Израел и Хамас и сред Русия и Украйна.

Но форумът има стеснен обсег за решение на интернационалните рецесии. Той е концентриран върху търговията и стопанската система, а силата на АТИС се крие в способността да сплоти разнообразни страни в огромни начинания и да улесни икономическите връзки без обвързващи съглашения.

Залозите в диалозите сред Байдън и Си са високи – дали могат да реализират общо схващане за методите за справяне с вилнеещите войни.
Може ли Китай да окаже напън върху Путин зад кулисите, с цел да го накара да разбере, че ще би трябвало да договаря за мир, който е допустим за украинския народ? Може ли Китай да окаже напън върху Иран или Хамас да правят отстъпка и дали ще може да се откри някакъв метод за стабилизиране на Близкия изток? Това е дипломация с високи залози. Възможностите за неуспех са огромни, само че в случай че водачите не приказват, несъмнено няма да има прогрес.
Скот Кенеди – специалист по Китай в Центъра за стратегически и интернационалните изследвания 

Въпреки че никой не чака огромен пробив на срещата Байдън-Си, анализатори показват, че главната цел е да се удостовери задължението за стабилизиране на връзките САЩ-Китай и да се положат основите за бъдещо градивно съдействие, изключително за споровете в Близкия изток и Украйна.

Американският президент ще беседва с китайския си сътрудник на 15 ноември в границите на срещата на върха САЩ-Китай, до момента в който форумът на АТИС продължава до 17 ноември. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР