Държавната ТЕЦ Марица-изток 2“ работи в нарушение на закона от

...
Държавната ТЕЦ Марица-изток 2“ работи в нарушение на закона от
Коментари Харесай

Старозагорският съд отменя разрешителното за свръхзамърсяване на ТЕЦ „Марица-изток 2“

Държавната Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ работи в нарушаване на закона от началото на 2019 година Тогава тя получи позволение да отделя серен диоксид близо два пъти над допустимото и живак – над четири пъти. Централата има обвързване да съблюдава актуалните условия за тези замърсители, с цел да продължи работа.

Това реши Административният съд в Стара Загора по делото за разрешителното на Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “, заведено от екологичните организации „ Грийнпийс “ – България и „ За Земята “ . Въглищната централа и Изпълнителната организация по околна среда имат право да апелират решението пред Върховния административен съд.

Решението на локалния съд се основава на тълкуването на Съда на Европейския съюз . През март 2023 година Европейският съд реши, че централите не могат да работят, без да съблюдават екологичните условия, в случай че това ще способства за нарушаване на нормите за качеството на въздуха.

В Югоизточния район в България, където са съсредоточени Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ и още четири въглищни мощности, се намират последните обитаеми места в Европа с продължителен проблем със замърсяване от серен диоксид – Гълъбово и Димитровград . Старозагорският съд показва, че разрешителното на централата не регистрира общото влияние от излъчванията от серен диоксид на всички индустриални и битови източници в региона, както и значими данни за замърсяването. По този метод се излага на риск човешкото здраве и околната среда.

Същите пороци са позволени и при разрешителните на Топлоелектрическа централа „ Ей И Ес Марица-изток 1 “ и на Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица-изток 3 “. Това демонстрира, че екологичните управляващи редовно са погазили законодателството .

„ Старозагорският съд заключва, че икономическият интерес от употребата на централите не може да има превес над публичното здраве и опазването на природата. Съдебно решение, което ползва закона предвид на неговата съществена цел – да опази човешкото здраве и околната среда, заслужава възторженостти “ , разяснява юрист Регина Стоилова.

„ Това развиване на проблема с най-голямата въглищна централа в България е допустимо най-сериозното увещание за закъснелите промени в българската енергетика и острата липса на проект за поетапното извеждане от употреба на мощностите на изкопаеми горива. Нито държавното управление, нито обществените сътрудници могат да си разрешат още дълго да разчитат, че производството на сила с с тежък отпечатък на замърсяване върху околната среда и здравето на хората ще продължи оттатък 2030 година “ , показва Меглена Антонова, шеф на „ Грийнпийс “ – България.

За да продължи да работи, Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ следва да мине през развой по издаване на ново позволение , чиито условия да подсигуряват спазването на актуалните правила за замърсителите серен диоксид и живак. Тези правила могат да бъдат реализирани с понижаване на потенциала на централата или с ограничение на работните ѝ часове.

В действителността това към този момент се случва. Държавната централа работи с към 30% от потенциала си и употребява три-четири от осемте си блока. Причината е, че Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ все по-трудно намира клиенти за скъпата си сила. Дружеството разчита на квотата си за пазара за бита, която получи с политическо решение в средата на 2023 година,с цената на нарастване на сметките на потребителите.

В допълнение, икономическото ѝ положение към този момент десетилетие следва отрицателна наклонност , като се изключи невижданата 2022 година, когато излезе на облага поради енергийната рецесия в Европа и големия скок в цените на силата. И през 2024 година сдружението ще разчита на държавно рамо, с цел да продължи да съществува.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР