Държавната помощ от 426 млн. лева трябва и ще стигне

...
Държавната помощ от 426 млн. лева трябва и ще стигне
Коментари Харесай

Зам.-министър Джиков: Държавната помощ от 426 млн. лева ще стигне своевременно до земеделските производители

„ Държавната помощ от 426 млн. лв. би трябвало и ще стигне навреме до земеделските производители. След вчерашното решение на Министерския съвет, който утвърди спомагателни разноски по бюджета на Държавен фонд „ Земеделие “, ще работим извънредно бързо това да се случи “. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков, който посети Зеленчукова борса – Сливен за среща с производители, оповестяват от аграрното ведомство.

Той означи, че това подкрепяне е значимо за стопаните на фона на инфлацията и провокациите пред бранша вследствие на войната в Украйна и следствията от Коронавирус рецесията.

„ Сектор „ Плодове и зеленчуци “ генерира най-висока претовареност и включва обществени групи, които постоянно отпадат от трудовия пазар ", уточни заместник-министър Джиков. Той добави, че е извършена среща с Министерството на труда и обществената политика, на която е коментиран осигурителния предел в бранш „ Земеделие “.

Аграрният заместник-министър уточни като проблеми при образуването на политики в бранша приемствеността и неналичието на закон за браншовите организации. „ Трябва да се търси вид на нормативна уредба, който да е работещ за всички страни. Когато има мощна браншова конструкция, която да отстоява позициите си, тогава всяка една политическа власт ще се преценява и тази последователност ще бъде реалност. Тогава с построения пиедестал ще можем да възстановим земеделието “, сподели Тодор Джиков. По думите му, районните браншови организации е добре да се обединят в една национална.

Представителите на сектора сложиха въпроса за напояването. Заместник-министър Джиков съобщи, че и съгласно него това е измежду значимите фактори за бранша и е нужно целеустремено да се търсят решения на проблемите при обезпечаването на вода. Производителите повдигнаха въпроси за зимните пръскания и опцията за увеличение на планувания за тях бюджет, както и за вноса на плодове и зеленчуци.



Аграрният заместник-министър заяви още, че продължава и работата по премахване на мненията по Стратегическия проект. И изясни, че се търсят благоприятни условия за целева държавна дотация за бранш „ Плодове и зеленчуци “. Според него ограниченията за подкрепяне би трябвало да регистрират какви са пазарните разтърсвания при обособените култури.

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР