Държавната опера в Стара Загора за трета поредна година участва

...
Държавната опера в Стара Загора за трета поредна година участва
Коментари Харесай

Опера На брега на древния Севтополис

Държавната опера в Стара Загора за трета поредна година взе участие в обичайните Празници в долината на тракийските царе, проведени и провеждани от Община Казанлък, на особено издигнатата внушителна сцена на язовир " Копринка ". " На брега на античния Севтополис " феновете ще се насладят на красиво музикално и танцово странствуване през вековете, научи ДУМА от Сийка Лапачка.
Старозагорската опера ще открие фестивалните вечери на 30 август от 20 ч. с една от най-хубавите си постановки - взаимна продукция с Театро Лирико - Каляри, операта " Атила " от Джузепе Верди. Басът Юлиан Константинов ще се показа в една от своите знакови функции - на хунския водач Атила. Сръбското сопрано Драгана Радакович гостува в ролята на Одабела, наложеният баритон Александър Крунев ще бъде Ецио, а тенорът Емануеле Д`Агуанно ще блесне в ролята на Форесто. Участват още солистите Александър Марулев (Леоне) и Ивайло Йовчев - в ролята на Улдино, оркестър, хор, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет, Прабългарската школа за оцеляване " Бага-Тур ". Диригент е Ивайло Кринчев, режисьор - Огнян Драганов, хормайстор - Младен Станев.
" Гето "
Балетът на Старозагорската опера ще показа на 1 септември от 20 ч. танцовия театър по хореографията на Марио Пиаца " Гето ". В атрактивното зрелище, което към този момент пети сезон не слиза от афиша, основните функции ще бъдат изпълнени от примабалерината Анелия Димитров (Сара), Фиорди Лоха (Давид), Кармен Демирташ ще бъде Душата, а Калин Любенов - Равина.
Хореографията носи рисунъка на обичайния еврейски танц и интерпретира живота и духовността на гетото. Музиката е забавно комбиниране, в което звучат нови аранжименти на познатите клезмер-мотиви. Основен претекст в клезмера има песента " Надежда ", която през днешния ден е народен химн на Държавата Израел. Песента е лайтмотив в спектакъла и се извършва онлайн от сопраното Деси Стефанова, соло цигулка - Константин Косев. Музикалният избор ясно обрисува контрастите сред затворения нравствен свят на гетото и неговата външна изява. Традиционните клезмер-мелодии се преплитат с ъндърграунда на Горан Брегович, ромския интернационал " Джелем " и маджарски цигулки. 
Финалът на 3 септември " На брега на античния Севтополис " е предназначен за спектакъла на мюзикъла " Есмералда - Парижката Света Богородица " по музиката на Рикардо Кочанте с присъединяване на Михаела Филева в ролята на Есмералда. Трогателната история на Гърбушкото от " Нотр Дам " ще бъде пресъздадена от солистите Борис Тасков (Квазимодо), Марин Русинов (Фроло), Стоян Буюклиев (Гренгоар), Димитър Райчев (Феб), Денис Бояджиев (Клопен), Ивона Иванова (Фльор де Лиз), оркестъра, хора, децата на Детско-юношеската студия за опера и балет на ДО Стара Загора. Диригент е Владимир Бошнаков, хормайстор - Младен Станев, хореография - Марио Пиаца, режисьорка - Виолета Горчева, сценография и костюми - Денис Иванов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР