Държавната дума в Русия прие законопроект за забрана на т.нар.

...
Държавната дума в Русия прие законопроект за забрана на т.нар.
Коментари Харесай

Лесно е да се победят уязвимите. Руската Дума прие закон срещу ЛГБТ пропагандата

Държавната дума в Русия одобри законопроект за възбрана на така наречен агитация на “нетрадиционни връзки ”, заяви.

Гласуваните на второ четене в сряда текстове са по-известни като “закон против ЛГБТ пропагандата “. Той планува преустановяване на разпространяването на информация за хомосексуалността, бисексуалността и транссексуалността на територията на Русия.

Законопроектът беше гласуван на първо четене на 27 октомври. Над документа работиха близо 400 депутати от Държавната дума, измежду които и ръководителят на камарата Вячеслав Володин. Още тогава той сподели, че преди второ четене депутатите ще прегледат ремонти, които още повече да затегнат препоръчаната нормативна уредба.

Подобен закон към този момент е в действие от 2013 година, само че до момента се прилагаше единствено за малолетни . В новия законопроект са включени всички възрасти. Това кара адвокати и правозащитници да се притесняват, че законът ще криминализира всяко обществено споменаване на ЛГБТ хората.
Филми, театри, фешън ревюта
Законопроектът планува обилни санкции за по този начин наречената “ЛГБТ агитация ”, както и за педофилия в медиите, интернет, рекламата и сферата на изкуството. За спазването му е акредитиран да следи медийният регулатор Роскомнадзор .

Филми, театрални постановки, изложения и всевъзможни публични събития, за които организацията реши, че са „ агитация “, няма да получават лицензи за осъществяване и разпространяване, а интернет уеб сайтове могат да бъдат блокирани.

Подобни случаи има даже преди приемането на този закон. На 20 октомври в Новосибирск беше анулиран детският сценичен театър “Принцесата и човекоядеца “ на режисьорката Полина Кардимон .

Като публична причина беше изтъкната „ техническа нередовност на сцената “, само че няколко дни преди този момент локални деятели приканиха спектакълът да бъде тестван за „ агитация на нетрадиционни полезности “. Причина за апела им беше фактът, че ролята на принцесата се извършва от мъж.

Във вторник във Махачкала пък беше формиран административен протокол за " агитация на нетрадиционни полови връзки " измежду малолетни на стилната дизайнерка Елнара Аскерова .

Поводът беше фешън ревю, извършено на 18 октомври, в което са взели участие като модели две млади момчета с дизайнерски дрехи и лек грим. Проверката е била осъществена след сигнал по фотоси от ревюто в обществените мрежи.

Самата Аскерова сподели, че визията на моделите е била напълно театрална, а на събитието са били поканени единствено дами, най-вече нейни познати и приятелки.
Свободно пояснение
Още до момента в който се приготвяше законопроектът адвокати означиха, че в него няма ясна формулировка на „ агитация “ и може да докара до възбрана за всяко споменаване на ЛГБТ хората като феномен, даже и по изцяло безпристрастен метод.

Правозащитници и деятели считат, че новият закон ще направи невъзможна работата на подпомагащи ЛГБТ групите организации и освен ще усили репресиите и омразата към другите хора в Русия. Те неведнъж предизвестяват, че използването на сходен закон ще наруши човешките права като цяло.
Уязвими групи
В началото на съветската членовете на доста ЛГБТ организации напуснаха Русия, защото се опасяват от гонене. Един от останалите в страната водач на такава организация - Ян Дворкин , неотдавна сподели в изявление пред:

“Военните дейности на съветските управляващи са доста непопулярни и провокират експанзия измежду хората, която би трябвало да бъде пренасочена към някого. Най-лесният метод да извършите това е да вземете някоя уязвима група измежду жителите на Русия, да ги обявите за представители на западните полезности, против които Путин се бори в Украйна, и да насочите недоволството на масите към тях. ”

Според Дворкин “лесно е да се победят уязвимите ЛГБТ хора, доста по-лесно от прилежащата страна ”.

Активистът предвижда, че законът против „ ЛГБТ пропагандата “ ще донесе щета на доста хора в Русия. Следващата стъпка, която съветски депутати оферират, е за „ повторна агитация “ да бъде налагана наказателна отговорност , а освен санкция.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео   please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР