Държавната дума на Руската федерация прие на окончателно четене закон

...
Държавната дума на Руската федерация прие на окончателно четене закон
Коментари Харесай

Десетки милиони влизат във военния отчет на Русия - какво означава това за Украйна?

Държавната дума на Руската федерация одобри на дефинитивно четене закон за нови правила за набор на военна работа и санкции за укриващи се от набор. Той ще влезе в действие след подписването му от Путин, написа украинското електронно издание " Страна “ в материал, показан без редакторска интервенция от.

Законопроектът провокира огромен резонанс в Русия, защото за първи път след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики военната регистрация става цялостна не на хартия, а на процедура. Авторите на документа към този момент обявиха, че в света няма аналог на тези закони.

Основната смяна е, че призовките ще идват онлайн и няма да е належащо да потвърждавате приемането. Ще се смятат за доставени.

Незабавно жителят ще бъде блокиран от пътешестване в чужбина (докато не се яви във военната работа за регистрация и вписване).

За тези, които не са се явили във военната работа за регистрация и регистриране, има голям брой наказания, след въвеждането на които човек няма да може да продължи да поддържа естествен живот в Руската федерация.

Нововъведенията ще обиден както бъдещите наборници, по този начин и евентуалният мобилизационен запас - такива, съгласно Шойгу, в Русия има до 25 милиона души.

Въпреки че в Русия не бяха оповестени военно състояние и обща готовност, някои от тези ограничения са даже по-сериозни, в сравнение с в Украйна, която повече от година живее в положение на обща готовност.

Защо Русия стегна военната регистрация и какво значи това за Украйна - написа " Страна ".

Призоваване онлайн и с предложена поща

Основното изобретение на съветския " закон за електронните повиквателни “ (така за по-лесно се назовава този документ в Руската федерация) е стартирането на електронен указател на военнослужещите.

Това в действителност ще бъде аналог на военна персонална карта, единствено в дигитален тип. Информацията от регистъра ще се демонстрира във вашия персонален акаунт на портала " Държавни услуги “ (украинският аналог е " Дии “). От него ще бъде допустимо да разберете вашата военна регистрация и работа за регистриране, дали има закъснение или не, както и други детайлности, които са в документите на военната комисия.

Със основаването на такава цифрова база данни радикално ще се промени и формата за връчване на повиквателни.

Доскоро те се смятаха за предадени, в случай че жителят ги получи персонално под автограф по местоживеене. Фактът, че не живеят по регистрация, прави руснаците на практика неуловими за военните комисари. Това значи, че хората могат да са спокойни, до момента в който живеят в апартамент чартърен или " при баба си “.

След като измененията влязат в действие кардинално няма да има способи за отбягване на повиквателната.

Основното изобретение е, че призовките ще се връчват онлайн, през портала " Държавни услуги “.

Няма потребност да го преглеждате или да потвърждавате приемането. Електронната призовка ще се смята за връчена от момента, в който бъде оповестена в персоналния акаунт на руснака. И ще има същата мощ като повиквателна на книжен притежател (те също ще продължат да се изпращат, в това число с предложена поща - уведомленията за нуждата от явяване във военната работа за регистрация и регистриране ще се смятат за връчени от момента, в който доставката на писмото се означи в " Пощата на Русия “).

В същото време даже изтриването на акаунта в " Държавни услуги “ няма да реши казуса.

Защото при всички случаи повиквателната ще се смята за връчена след приключване на седем дни от датата на слагането й в особено основан указател. В тази връзка изтриването на акаунт става освен безсмислено, само че и нездравословно деяние, защото човек въобще няма да знае, че се смята за получил повиквателна и затова няма да може да възнамерява по-нататъшните си дейности.

Освен това законът вкарва обвързване за работодателите и университетите да дават на страната данни за военнослужещите. Тези, които по някаква причина не са на боен доклад, също ще бъдат пуснати там онлайн, без персонално явяване.

Забрана за пътешестване и други наказания

Втората значима част от законопроекта е какви наказания се плануват за игнориране на повиквателната.

Всъщност единственият метод да не получите повиквателна в Русия е да напуснете страната. И то авансово, преди появяването на повикване до наборната комисия в регистъра на военнозадължените.

Защото в деня, в който призовката се появи в персоналния акаунт на " Държавни служби " (а при липса на подобен – седмица след основаването й в електронния регистър), тя се смята за връчена. Независимо дали индивидът го е видял или не.

Веднага след " връчването " на повиквателната на нейния получател, пътуването в чужбина се затваря.

" Гражданите, които подлежат на наборна военна работа и са получили призовка от военния комисариат, от деня, когато в сходство с федералния закон такава призовка се смята за връчена, им е неразрешено да напущат Руската федерация “, гласи законът.

Това значи, че всеобща миграция в чужбина, като тази след оповестяването на готовност през есента на 2022 година, няма да има. Освен в случай че, както в Украйна, хората не стартират да минават нелегално границата.

Да разгледаме една хипотетична обстановка: афишира се нова вълна на готовност, в същия ден се изпращат повиквателни на " Държавни услуги “ на жителите и те незабавно са лимитирани от излизане на страната. Такива ограничения ще важат и за наборниците: те ще могат да се укриват в страната с години, няма да могат да я напущат.

Съдейки обаче по отговорността, която грози отклонилите се, те няма да могат да водят естествен живот, откакто не се явят на наборната комисия.

Освен че се появяват в листата за прекъсване на граничната работа на ФСБ, тези, които пренебрегват повиквателните, ще бъдат изправени пред съществени ограничавания.

Ако военнослужещ - наборник, мобилизиран или резервист - не се яви във военния комисариат за електронен автограф в 20-дневен период от приемане на съобщение от военния комисар, му се постановат наказания:

отнемане от шофьорска брошура и ограничение на регистрацията на автомобил,

възбрана за разкриване на самостоятелен бизнесмен или приемане на статут на независимо заето лице,

блокиране на покупко-продажби с недвижими парцели и имоти,

неспособност за приемане на заем и заем.

Местните управляващи ще могат да постановат спомагателни ограничавания, които сметнат за добре. Гражданите ще бъдат известени за ограничавания посредством същия портал " Държавни услуги “.

В рамките на пет дни човек ще може да ги апелира отдалечено. Мерките се анулират автоматизирано в границите на 24 часа от момента на явяване на повиквателната или потвърждаване на уважителни аргументи за отсъствие.

Освен това в Русия, както и в Украйна, има наказателна отговорност за укриване на военна работа.

Руското министерство на цифровата промяна разгласи, че регистърът на военнообвързаните би трябвало да проработи изцяло за есенната наборна работа, която стартира на 1 октомври 2023 година

В същото време Министерството на защитата по-рано разкри, че електронните " повиквателни " за наборници са почнали да се изпращат като част от пролетната наборна акция, която стартира на 1 април и ще завърши на 15 юли.

И макар че Путин към момента не е подписал законопроекта и тези електронни вести нямат юридическа мощ, виждаме, че съветските управляващи са подготвени да задействат този механизъм доста по-рано от есента - евентуално незабавно след подписването в Кремъл.

Съдейки по скоростта на приемане на поправките от Държавната дума, те са били инициирани от самия връх и по тази причина Путин няма да отсрочва подписването на закона дълго време.

И това движение споделя доста.

30 милиона на боен доклад

Първо, Русия бързо основава настояща осведомителна база за целия си мобилизационен запас.

През есента министърът на защитата Сергей Шойгу пресметна, че в Русия има 25 милиона души, които са служили в армията, имат военен опит или военна компетентност.

Но е ясно, че този запас към момента е най-вече " на хартия " - не се знае коя част от него в действителност е годна за работа и къде са наборниците като цяло. След подписването на законопроекта ще бъде допустимо възможно извънредно бързо съвсем всички мъже на военна възраст да бъдат прокарани през военните служби (чрез изпращане на призовки с условие да се явят за изясняване на данните) и да се откри тяхната подготвеност за работа, както и местоживеене, фамилно състояние и други параметри.

Също по този начин евентуално има огромен брой руснаци, които нямат нищо общо с армията, само че са изцяло годни за работа. Става дума за тези, които не попадат в наборната работа по възраст, само че теоретично ще могат да служат по време на готовност.

Е, и третата категория, която сега законопроектът директно визира - наборници, за които повиквателната ще значи не координиране на данни, а най-вероятно военна работа. Възможностите за " отклонение " стават внезапно по-малко, в случай че, несъмнено, наборникът не е подготвен да изпадне в конспиративност.

Председателят на комисията по защита на Държавната дума Андрей Картаполов, който инициира поправките, оцени общия мобилизационен запас на Русия на 34 милиона души.

С други думи, в Русия, в случай че системата на военната работа го разреши, скоро може да се появи голяма база данни на военнообвързаните, която непрекъснато ще се актуализира.

Освен това пред съветските управляващи се открива цялостен набор от нови военни благоприятни условия.

Първо, нараства броят на наборниците, което дава опция да се образоват повече бъдещи бойци, които даже по време на военна работа могат да бъдат уверени да подпишат контракт и да бъдат изпратени на фронта в Украйна (което в този момент се практикува активно).

Второ, Русия ще бъде по-добре готова за нови талази на готовност, в случай че решат да ги разгласят.

Друг е въпросът, че броят на тези, които могат да бъдат призовани в една вълна, евентуално ще бъде стеснен - тези хора би трябвало да бъдат оборудвани и подготвени.

Но е почти ясно, че мобилизирайки даже 100-200 хиляди души едновременно, Русия ще може постоянно да компенсира загубите, понесени от съветската войска в Украйна, като последователно усилва числеността й. Което след време може да обезпечи съществено числено предимство над въоръжените сили на Украйна. Което е може би главната стратегическа цел на всички тези действия.

Ясно е, че въпросите ще бъдат за съоръжение, образование и най-важното за мотивацията на тази евентуална войнишка маса, както и, в случай че е допустимо, за евентуални социално-политически последствия под формата на митинги и протести (каквито обаче към момента не са се случили в Русия след началото на войната в Украйна).

Но размерът на армията и способността за непрекъснато попълване на загубите също са от огромно значение. Особено в случай че войната се проточи.

Какво значи това за Украйна

За Украйна това, несъмнено, е тревожна вест. Населението на Украйна е в пъти по-малко от това на Русия. Съответно и мобилизационният запас е по-малък.

Освен това Украйна е изправена пред същия проблем, който в този момент Русия желае да реши благодарение на електронните повиквателни - неналичието на информация къде живеят мъжете и до каква степен са годни за работа. Сега се пробват да решат този проблем с всеобщо разпределяне на призовки по улиците. В Руската федерация обаче, както виждаме, е употребен доста по-систематичен и повсеместен метод.

Затова не е изключено Украйна също да намерения за въвеждането на сходна система за " цифровизация “ на наборната работа.

Освен това измежду военните комисари към този момент се чува концепцията за разпределяне на повиквателни посредством " Дии ".

Министерството на цифровото развиване изрично опровергава сходни проекти, а публичната опозиция против сходни планове сигурно ще бъде доста мощна. Но в случай че обстановката на фронта става все по-трудна (включително заради нови талази на готовност в Руската федерация), тогава вероятността от въвеждане на електронна военна регистрация в Украйна може съществено да се усили.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР